latinica  ћирилица
23/06/2017 |  14:58 | Autor: RTRS

Kojić: Srpska nije pozvana na konferenciju o Haškom tribunalu u Sarajevu

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Milorad Kojić, izjavio je da nepozivanje predstavnika Srpske na trodnevnu konferenciju o nasljeđu Haškog tribunala u Sarajevu još jednom pokazuje da ova međunarodna pravna institucija ne uvažava srpske žrtve.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Kojić je rekao da izostanak srpskih predstavnika sa konferencije "Dijalozi o nasljeđu Međunarodnog krivičnog suda za zločine u bivšoj Јugoslaviji", koja sutra završava u Sarajevu, pokazuje da je Haški tribunal politički sud, koji ne uvažava potrebu da budu kažnjeni oni koji su počinili zločine nad Srbima.

"Iako je, prema našim posljednjim evidencijama, 29.600 Srba stradalo u proteklom ratu u BiH, jasno je da prema statistikama Haškog tribunala i domaćih pravosudnih institucija ne postoji zadovoljenje pravde za srpske žrtve", ocijenio je Kojić.

On je izrazio protest što organizatori nisu pozvali srpske predstavnike na konferenciju na kojoj bi, kako je naveo, trebalo da bude razgovarano o formiranju informaciono-dokumentacionih centara, od kojih je jedan već uspostavljen u Sarajevu.

Naveo je da je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica ranije dobio pozitivne reakcije Haškog tribunala na planu osnivanja jednog takvog centra u Banjaluci, odnosno u Srpskoj, kao i da je Vlada Srpske nakon toga donijela zaključak da Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i Ministarstvo pravde o tome obave konsultacije i sastanke sa predstavnicaima Haškog tribunala.

Izvor: SRNA