latinica  ћирилица
23/06/2017 |  15:43 ⇒ 18:07 | Autor: RTRS

Linta: Bramerc prećutkuje srpske žrtve

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta osudio je izjavu glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca da se treba nadati da će Srbija i Republika Srpska "zvanično priznati da je u Srebrenici počinjen genocid", koji uporno prećutkuje činjenicu da se težak zločin desio i nad 3.500 Srba u srednjem Podrinju.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta kaže da glavni tužilac Haškog tribunala nema časti ni hrabrosti da prizna istinu da se u Srebrenici nije desio genocid, već zločin, kao i na mnogim drugim mjestima u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu i Metohiji.

- Ignorisanje srpskih žrtava znači ignorisanje civilizacijskih standarda - rekao je Linta i dodao da uporni pokušaji Bramerca i dijela međunarodne zajednice da se zločin u Srebrenici okvalifikuje kao genocid odgađaju pravo pomirenje i stalno proizvode tenzije, napetost i međusobno nepovjerenje.

On je pozvao Bramerca da se založi za formiranje međunarodne komisije nezavisnih stručnjaka, čiji bi cilj bio da utvrdi šta se desilo u Srebrenici 1995. godine.

- Tek nakon što bude utvrđena istina, uključujući i tačan spisak nestalih, poginulih u borbama u Srebrenci i na drugim ratištima, poginulih u međusobnim sukobima u Srebrenici, kao i umrlih prirodnom smrću, i kada se priznaju srpske žrtve, biće stvoren jedan od preduslova za početak iskrenog pomirenja - poručio je on.

Linta podsjeća da su brojni međunarodni i domaći stručnjaci, univerzitetski profesori, intelektualci, zvaničnici UN, generali i novinari činjenično utvrdili da se u Srebrenici nije desio genocid, već da je riječ o manipulaciji brojem žrtava.

Izvor: SRNA