latinica  ћирилица
23/06/2017 |  20:05 | Autor: RTRS

Nikolić: Pitanje statusa rusko-srpskog centra u Nišu biće "trenutak istine"

Srbija ima sopstvene nacionalne interese, koji uključuju nastavak aktivnosti Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu i rješavanje pitanja statusa tog centra biće "trenutak istine" za Srbiju, rekao je bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.
Tomislav Nikolić - Foto: RTRS
Tomislav NikolićFoto: RTRS

Nikolić, koji je predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Rusijom i Kinom, rekao je da će to pokazati da li će Srbija u potpunosti postupati u skladu sa željama Zapada.

"Ipak, Srbija ima sopstvene nacionalne interese, i ti interesi uključuju Rusko-srpski humanitarni centar. Srbija veoma ceni činjenicu da Rusija nije insistirala na diplomatskom statusu do danas i nije okončala aktivnosti centra", rekao je Nikolić.

On je naveo da je "Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu postao kamen spoticanja, iako tamo rade četiri osobe, postoje dva vatrogasna vozila i dva psa", prenio je RTS.

Nikolić je ponovio da bi Srbija trebalo da odobri diplomatski status Rusko-srpskom humanitarnom centru da bi obezbijedila ravnotežu u odnosima sa Rusijom, ali da to zavisi od vlade.

"Potpuno drugačiji uslovi su napravljeni za NATO. Oni mogu da ostanu u Srbiji, imaju diplomatski status, donesu svoje oružje sa sobom i kreću se kroz zemlju bez prethodne najave", rekao je Nikolić.

Zvaničnik Stejt departmenta Brajan Hojt Јi nedavno je izjavio da su SAD zabrinute zbog izgradnje ruskog humanitarnog centra u Srbiji i potencijalnog specijalnog statusa za osoblje koji je Rusija tražila.