latinica  ћирилица
24/06/2017 |  08:20 ⇒ 10:40 | Autor: RTRS

Sjećanje na borce Kasindolskog bataljona

Kod spomen-obilježja u Kasindolu danas će biti služen parastos i položeno cvijeće za 98 boraca Kasindolskog bataljona poginulih u Odbrambeno otadžbinskom ratu.
I.Sarajevo:Kasindolski bataljon Sarajevsko-romanijskog korupa - Foto: SRNA
I.Sarajevo:Kasindolski bataljon Sarajevsko-romanijskog korupaFoto: SRNA

Ovaj bataljon dao je 98 žrtava, a sa borcima Prve i Druge sarajevske brigade i Oklopne jedinice na ratištima od Olova do Treskavice poginulo je više od 130 pripadnika Vojske Republike Srpske.

U okviru manifestacije "Dani kasindolskog bataljona", koja se organizuje već 16 godina, proteklih dana održana su brojna kulturno-sportska dešavanja.

U nedjelju, 18. juna, pripadnici nekadašnjeg Kasindolskog bataljona i Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, njihovi potomci i članovi porodica, te brojni mještani Kasindola, okupili su se na klancu - mjestu gdje su poginuli prvi borci ovog bataljona i uspostavljena prva borbena linija.

Predsjednik Mjesne boračke organizacije Kasindo Slobodan Maunaga rekao je da se u okviru manifestacije Dani kasindolskog bataljona svake godine organizuje i "Pohod na klanac", što predstavlja jednu vrstu hodočašća i odavanja počasti svim palim borcima Kasindolskog bataljona.

- Klanac je prva uspostavljena borbena linija prema Kijevu /naselje pored Trnova/ i mjesto gdje su 10. jula 1992. godine pale prve žrtve. Na klancu su mučki iz zasjede zapucale naše komšije i ubile četiri naša momka, iako je bilo govora da su tu zajedničke straže, te da rata neće biti - kaže Maunaga.

Nakon parastosa poginulim borcima kod spomen-obilježja u Kasindolu, u Domu kulture u Kasindolu biće organizovan prijem za porodice poginulih boraca.

Manifestacija "Dani kasindolskog bataljona" biće zatvorena sutra, prigodnim kulturno-zabavnim programom.

Izvor: SRNA