latinica  ћирилица
24/06/2017 |  10:27 ⇒ 18:21 | Autor: RTRS

Skupštine Srbije o izmjenama Zakona o ministarstvima

U Skupštini Srbije počela je vanredna sjednica sa jednom tačkom dnevnog reda – Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o ministarstvima, koji predviđa osnivanje dva nova ministarstva – ekologije i evropskih integracija.
Skupština Srbije (foto: www.mondo.rs) -
Skupština Srbije (foto: www.mondo.rs)

Nova vlada, koju treba da sastavi mandatarka Ana Brnabić, imala bi prema ovom prijedlogu 18 resora, dva više nego do sada.

Izmjene tog zakona predložio je šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović, a zahtjev za održavanje vanredne sjednice podnijela su 152 poslanika.

U obrazloženju izmjena Zakona o ministarstvima navodi se da se osnivanje Ministarstva zaštite životne sredine predlaže imajući u vidu značaj koji očuvanje i zaštita životne sredine imaju kada je u pitanju kvalitet života građana i njihovo zdravlje, ali i zbog značajnih i složenih obaveza koje Srbija mora da ispuni u ovoj oblasti u procesu pridruživanja EU.

Pošto je poslove Ministarstva ekologije do sada obavljalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, predlaže se i izmjena djelokruga tog ministarstva koje će promijeniti naziv u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Izmjenama zakona predlaže se prestanak rada Kancelarije za evropske integracije, s ozbirom na to da će njene poslove preuzeti novo Ministarstvo za evropske integracije.

Izvor: RTS