latinica  ћирилица
24/06/2017 |  11:18 | Autor: RTRS

Sutra obilježavanje 25 godina od Proboja koridora

Na Dugoj Njivi kod Modriče sutra će biti obilježeno 25 godina od Proboja koridora, vojne akcije kojom je prekinuta 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine, a obilježavanju će prisustvovati resorni ministar Srpske Milenko Savanović i delegacija Narodne skupštine.
Koridor života, pomen - Foto: RTRS
Koridor života, pomenFoto: RTRS

Obilježavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Savanović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, prisustvovaće u 9.00 časova Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Manastiru Svetog velikomučenika cara Lazara, te u 11.00 časova parastosu i polaganju vijenaca na spomen-obilježju.

Delegaciju Narodne skupštine Republike Srpske će činiti narodni poslanici Bojan Vidić, Stevo Јoksimović, Nedeljko Milaković i Slavko Dunjić, najavljeno je iz Narodne skupštine.

Obraćanje zvaničnika planirano je u 12.00, a kulturno-umjetnički program u 12.30 časova, najavljeno je iz resornog ministarstva.

Savanović je ranije istakao da, zarad poginulih i stradalih u oslobodilačkim ratovima, srpski narod treba da čuva u sebi i upozorava na istorijske događaje, kako bi opstao na ovim prostorima.

"Zahvaljujući snazi srpske vojske i volji i odlučnošću srpskog naroda, te njegovom patriotizmu i želji da se ostane na svom prostoru, proboj koridora se desio na Vidovdan, 28. juna", rekao je Savanović.

On je dodao je taj dan duboko ukorijenjen u svijesti srpskog čovjeka kao dan slobode i otpora tuđinu.

U ovoj operaciji poginula su 273 pripadnika Vojske Republike Srpske, 70 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine, dok je 1.129 ranjeno.

Odluka o proboju Koridora donesena je 18. juna 1992. godine da bi se odblokirao zapadni dio Republike Srpske, gdje je u okruženju bilo oko milion i po stanovnika.

Direktan povod za akciju Koridor života bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

Izvor: SRNA