latinica  ћирилица
24/06/2017 |  13:10 ⇒ 13:13 | Autor: RTRS

Odluka Osla izazvaće pogoršanje odnosa

Odluka Norveške da proširi prisustvo američke mornaričke pješadije na svojoj teritoriji dovešće do pogoršanja odnosa sa susjednom Rusijom, saopšteno je danas iz ruske Ambasade u Oslu.
Vojska SAD (Foto: Wikimedia Commons) -
Vojska SAD (Foto: Wikimedia Commons)

Sredinom sedmice norveška Vlada je saopštila da će oko 330 američkih marinaca biti stacionirano u toj zemlji do 2018. godine čime je udvostručen period koji je prethodno bio predviđen da bude probni na godinu dana.

U januaru prošle godine marinci su stigli u Norvešku kako bi vježbali u zimskim uslovima i da učestvuju u zajedničkim manevrima.

"Smatramo da ovaj korak nije u skladu sa politikom Norveške da u mirnodopskim uslovima nema strane vojne baze na svojoj teritoriji. Time Norveška postaje potpuno nepredvidiv partner, što može takođe dovesti do eskalacije tenzija i destabilizacije situacije na sjeveru Evrope", navodi se u saopštenju ruske Ambasade.

Norveška umanjuje značaj raspoređenja marinaca, navodeći da je u pitanju obuka i negiraju da je njihovo raspoređenje usmjereno protiv Rusije. Američki vojnici stacionirani su na oko 1.500 kilometara od granice sa Rusijom.

Izvor: SRNA