latinica  ћирилица
24/06/2017 |  15:35 ⇒ 20:53 | Autor: RTRS

Zagrljaji, poljupci i suze - porodice iz Srpske ispratile djecu na Kosmeta (VIDEO)

Nakon sedmodnevnog boravka u Srpskoj, 650 mališana iz svih srpskih opština sa Kosova i Metohije stiglo je u Kosovsku Mitrovicu.
Djeca sa Kosova i Metohije - Foto: RTRS
Djeca sa Kosova i MetohijeFoto: RTRS

Ovo je šesta godina da dio ljetnog raspusta provode kod vršnjaka u Srpskoj. Projektom "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske", koji će biti nastavljen, Srpska je do sada ugostila dvije i po hiljade mališana s Kosmeta.

Domaćini su im otvorili vrata svojih domova. A duše su se obostrano i spontano otvarale. Sedam dana prošlo je brzo. I bilo premalo za druženje. A previše da se počnu istinska prijateljstva. Emocije, iskrene dječije, na rastanku nisu skrivali ni domaćini, ni njihovi mali gosti. Čvrsti zagrljaji, poljupci i suze. I svaki minut dragocjen, prije nego što su put južnih srpskih enklava na Kosmetu, krenuli autobusi iz Pala, Bijeljine, Trebinja, Šamca. Iste utiske nose Marija iz Brezovice, Mihajlo iz Kosovske Kamneice, Marina iz Lipljana.

Meni je bilo veoma lijepo u Palama i željela bi da oni dođu kod nas i kad bi još malo ostali i to želim - rekla je Marija.

- Bio sam u Modriči i veoma lijepo smo se proveli, park, bazen, prošli smo skoro cijelu Modriču - dodao je Mihajlo.

- Јedva sam čekala da dođem. Sad sam malo tužna zato što odlazim, ali jedva čekam da opet dođem - istakla je Marina.

Oni stariji iz dva srpska regiona sa dvije strane Drine, svjesni šta znači život u strahu i borba za istinsku slobodu. Domaćini su to iskusili ranije, gosti nažalost i danas! I jednima i drugima Kosovo i Metohija nije samo teritorija. Već zajednički ponos! I bol istovremeno! I stoga sedmodnevno prijateljstvo danas neće biti prekinuto.

- Dočekani smo raširenih ruku, osjetili smo da smo dragi, srodili smo se međusobno, mi sa našim kolegama, djeca sa djecom - naglasio je direktor osnovne škole "Šarski odred" iz Štrpca Čedomir Nikolić.

- Oni su izrazili želju da se ovo druženje nastavi i čak je pokrneuta inicijativa o bratimljenju - dodao je načelnik opštine Pale Boško Јugović.

I organizatori ovog projekta humanosti, i oni koji su projekat pomogli, obećali su – neće stati! Sunarodnike koji se za osnovna ljudska prava, bore već dvije decenije, pomagaće i podršku pružati i dalje.
Milorad Arlov.

- Želimo im da čuvaju Kosovo i Metohiju, da čuvaju uspomene na Republiku Srpsku, da žive srećno na našem Kosmetu - naglasio je predsjednik Odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije Milorad Arlov.

- Nadam se da je uspostavljeno jedno trajno prijateljstvo. Siguran sam da treba nastaviti i projekat njegovati - istakao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske

Već sljedećeg ljeta, Srpska će ponovo otvoriti vrata dragim gostima - mališanima iz socijalno ugroženijih porodica sa cijelog Kosmeta.