latinica  ћирилица
24/06/2017 |  17:51 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Predsjednik Srbije i danas nastavio seriju sastanaka sa zvaničnicima (VIDEO)

Aleksandar Vučić i danas je nastavio seriju sastanaka sa regionalnim i svjetskim zvaničnicima.
Vučić - sastanci - Foto: RTV Slobomir
Vučić - sastanciFoto: RTV Slobomir

Mir, region i ekonomska saradnja – ključne su riječi predsjednika Srbije. Sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD, Hojtom Јiem, ovaj put, kaže, nije razgovarao o ruskom humanitarnom centru u Nišu, ali su dogovoreni detalji Vučićeve posjete Vašingtonu 17.jula.

- Prošli smo bukvalno kroz sve teme – od odnosa Beograd-Priština, analize odnosa na prostoru bivše Јugoslavije, uloge Srbije u svemu. Želio sam da smanjim ulogu Srbije, fokusirao sam se na naša pitanja i na naše bilateralne odnose, ali smo razmijenili mišljenja o stanju i na drugim teritorijama - istakao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Za izaslanika njemačke vlade, Gerharda Šredera, Srbija i Vučić su "Sidro stabilnosti" u "teškom" regionu.

- Mislim da je veoma važno jačanje veza među liderima regiona. Smatram da je Srbija stub stabilnosti u regionu i mislim da region, jačanjem veza i svim što je do sada urađeno pokazuje da ide naprijed - naglasio je specijalni izaslanik Njemačke Gerhard Šreder.

Za makedonskog predsjednika Đorđa Ivanova važno je jačanje trgovinske razmjene i ekonomskih veza. Vučiću je stigla i čestitka premijera Makedonije, Zorana Zaeva. NATO integracije bile su neizostavne u razgovoru s predsjednikom Crne Gore, Filipom Vujanovićem.

 - Mi moramo, u okviru prijateljskih odnosa, da doživljavamo naše razlike u bezbjednosnoj strukturi. Razumemo neutralnost Srbije, doživljavajući to kao pitanje suvereniteta i potreba Srbije - izjavio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Novoizabrani predsjednik Srbije, imao je sastanak i s predsjednikom turskog Parlamenta. Za dva dana razgovarao je sa 21-om delegacijom.