latinica  ћирилица
24/06/2017 |  18:01 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

Spektakl - tako su analitičari ocijenili inauguraciju predsjednika Srbije (VIDEO)

Spektakl, tako su analitičari ocijenili sinoćnju svečanost povodom inauguracije predsjednika Srbije.
Svečana inauguracija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića - Foto: RTRS
Svečana inauguracija predsjednika Srbije Aleksandra VučićaFoto: RTRS

Insistiranje na dolasku svih lidera regiona i govor Aleksandra Vučića, kako ocjenjuju, pokazuju težnju Srbije da preuzme vodeću ulogu u regionu.

Beograd nije bio centar svijeta, ali je poslao poruku - da je centar regiona. Vučićev govor koji je bio fokusiran na susjede, analitičari tumače kao najavu da će se baviti povezivanjem regiona.

- On želi da se bavi bezbjednošću i pitanjima od regionalnog značaja. Sa odlaskom Hrvatske u EU. Srbija je neki prirodni lider, koji sa BiH može igrati ključnu ulogu - naglasio je analitičar Bojan Klačar.

Da Srbija ima uslove za ulogu lidera priznaju i evropski predstavnici, ali ne i svi u regionu.

- Mnogo će vode proteći prije nego postanemo prijateljske zemlje - rekla je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Impresivna svečanost naišla je na podijeljena mišljenja. Neki su potezali pitanje ukusa, dok su pojedini opozicioni lideri tražili da im se pokaže troškovnik.

- Ne mogu da razumijem kritike opozicije - rekao je ministar rada Srbije Aleksandar Vulin,

Na inauguraciji nije sve bilo u skladu sa protokolom ali jeste sa tradicijom, poput iskazivanja vokalnih sposobnosti šefa srpske diplomatije. Neki su se iskazali kao džentlmeni, ali svi su iskoristili priliku za neformalne razgovore tokom prijema.

Čitava svečanost povodom inauguracije, bila je podređena promociji srpske istorije i kulture. Zvanice i svjetski zvaničnici, mogli su da saznaju da je 17 rimskih vojskovođa i imperatora poteklo iz ovih krajeva.