latinica  ћирилица
24/06/2017 |  18:40 | Autor: RTRS

Predsjedništvo Saveza podržalo zahtjeve ratnih vojnih invalida

Predsjednik Predsjedništva Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragan Vrhovac izjavio je da su na današnjoj sjednici u Novom Gradu podržani svi zahtjevi koje su ratni vojni invalidi uputili nadležnim ministarstvima i institucijama.
Dragan Vrhovac -
Dragan Vrhovac

Vrhovac je rekao da su predstavnici Saveza na sastanku sa ministrom pravde Republike Srpske Antonom Kaspioviće i ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Milenkom Savanovićem zatražili da se svim ratnim vojnim invalidima omogući podnošenje zahtjeva za nadoknadu nematerijane ratne štete.

On je naveo da su tražili rješenje predmeta koji čekaju u Pravobranilaštvu, a da za završene slučajeve, u kojima je postignutio vansudsko poravnanje, ratni vojni invalidi imaju prioritet u isplati, te da ne čekaju emisiju obveznica, jer većinu tih sredstava koriste za liječenje.

Vrhovac je istakao da Savez ratnih vojnih invalida podržava da se isplaćuju sredstava za nabavku ortopedskih pomagala, ali samo ako će se takva praksa primijenjivati za sva medicinska sredstva.

"Ratni vojni invalidi koriste šest vrsta medicinskih sredstava među kojima i ortopedska pomagala. Savez ratnih vojnih invalida smatra da, ukoliko se izdvajaju sredstva za ovu namjenu, onda to treba da bude za sva medicinska sredstva, jer u suprotnom svi invalidi neće imati ravnopravan položaj", naveo je Vrhovac.

Prema njegovim riječima, nadležnim ministarstvima upućen je zahtjev da ratni vojni invalidi imaju mogućnost da koriste produženu banjsku rehabilitaciju po preporuci ljekara, a da cijeli iznos troškova plaća Fond zdravstvenog osiguranja, kao i da ratni vojni invalidi za koje nema adekvatne rehabilitacije u banjama u Srpskoj budu upućeni u odgovarajuće banje u Srbiji.

Vrhovac je naveo da je od resornog ministarstva zatraženo i da ratni vojni invalidi ne čekaju mjesecima na specijalističke preglede već da imaju prioritet, kao i prednost prilikom traženja medicinskih usluga u zdravstvenim ustanovama.

"Kao dobar primjer naveli smo Klinički centar Banjaluka gdje je to veoma dobro riješeno i gdje ratni vojni invalid bez noge ili ruke ne mora na hodniku da se ponižava i traži da bude pregledan prije drugih pacijenata", istakao je Vrhovac.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragomir Јančić kaže da su na današnjoj sjednici članovi Predsjedništva podržali prijedloge kojima se želi unaprijediti položaj ratnih vojnih invalida, jer oni to zaslužuju.

Izvor: SRNA