latinica  ћирилица
24/06/2017 |  21:19 ⇒ 21:22 | Autor: RTRS

Poziv za pomoć ugroženih srpskih domaćina iz Sponca i Velike Brajine kod Medveđe

Mještani sela Sponce i Velika Brajina na području opštine Medveđa, na administrativnoj granici sa Kosovom i Metohijom, zatražili su pomoć od Vojske i policije Srbije i pripadnika KFOR-a zbog učestalih napada Albanaca na njihova domaćinstva.
Kosovo (Foto: maps.google.ba) -
Kosovo (Foto: maps.google.ba)

Mještanin Sponca, koji je želio da ostane anoniman iz bezbjednosnih razloga, rekao je Srni da su prije desetak dana u toku noći dvojica lopova pokušala da obiju kuću Dragana Sarića.

Prema njegovim riječima, nakon što su čuli Sarićev glas, zaprijetili su mu na lošem srpskom jeziku da u kući ne smije čekati zoru, a poslije sat-dva su došli i ispalili nekoliko hitaca kroz ulazna vrata.

Sarić je ostao nepovrijeđen, a srpska policija je sutradan konstatovala da je na kuću izvršen oružani napad.

Nedavno su, takođe, poslije pola noći nepoznata lica napala starca Mila Bulatovića u Sponcu, kome su razbili prozore i zaprijetili da "glavu neće nositi na ramenima" ukoliko u roku od deset dana ne napusti kuću.

Mještanin Sponca navodi da je lopovi dolaze iz susjednih albanskih sela i da "granicu" između Kosmeta i Srbije prelaze bez straha, jer se Vojska i policija Srbije povukla sa administrativne linije dublje na područje Sponaca.

On je dodao da su albanski lopovi posjekli više stotina hektara šume u vlasništvu Srba, da nesmetano napasaju stoku po srpskim livadama i pašnjacima u rejonu odgovornosti srpske Vojske i policije.

Ovaj mještanin je naveo da je administrativna linija u rejonu sela Velika Brajina i Sponce potpuno nezaštićena, da su preostala domaćinstva koja su udaljena stotinjak metara od granice prepuštena na milost i nemilost kriminalcima i lopovima.

Mještani ova dva sela su u pozivu za pomoć naveli da patrole Vojske i policije Srbije s vremena na vrijeme prođu uz administrativnu liniju ali da odmah po njihovom odlasku Albanci nastavljaju da sijeku šumu i napasaju stoku u njihovim atarima, te da se ne ustručavaju ni od oružanih napada i prijetnji smrću.

Oni upozoravaju da je na cijelom području od adminstrativnog prelaza Mutovida, na putu Priština-Leskovac, do sela Medrgovac, udaljenog više od tridesetak kilometara uz administrativnu liniju prema Kuršumliji, ostalo dvadesetak staraca od blizu 500 stanovnika koliko ih je do 1999. godine živjelo na ovom području.

Izvor: SRNA