latinica  ћирилица
11/07/2017 |  10:13 ⇒ 14:31 | Autor: RTRS

Nović: OBA pod političkim uticajem

Član Zajedničke komisije parlamenta BiH za nadzor nad Obavještajno bezbjednosnom agencijom Sredoje Nović izjavio je da je OBA pod političkim uticajem i da u radu te agencije postoje ozbiljni problemi.
Sredoje Nović - Foto: 24 sata info
Sredoje NovićFoto: 24 sata info

Nović je rekao da Obu već nekoliko mjeseci potresaju afere jedan za drugom, te da nakon afere "Ušće", koja se odnosila na nalog da se obrađuje rukovodstvo Srbije i Srbija kao zemlja, sada postoji i sukob na relaciji direktor i glavni inspektor Oba, koji je dostigao tačku ključanja. 

On kaže da službe treba da služe interesima zemlje, ali su latentna opasnost za narušavanje dobrih odnosa u regionu i šire.

"Ukoliko obavještajne službe izađu izvan okvira i ako pojedinci iz političkih struktura njima upravljaju, to će nanijeti neprocjenjivu štetu. Oba je pod političkim uticajem i tu nema dileme", rekao je Nović za "Večernje novosti".

On je dodao da pojedini političari dobijaju transkripte prisluškivanih razgovora zvaničnika u BiH i iz njih iznose podatke.

Izvori "Večernjih novosti" iz srpskih obavještajnih službi potvrdili su da je ranije bilo saznanja o pokušajima da se pojedini funkcioneri Srbije, dok su na
teritoriji BiH, stave pod nadzor.

Isti izvor navodi da srpske obavještajne službe preduzimaju sve rapoložive mjere i da odgovaraju na djelovanje stranih obavještajnih agencija.

Izvor: SRNA