latinica  ћирилица
11/07/2017 |  16:00 ⇒ 17:11 | Autor: RTRS

"Naoružan prišao djevojci srpske nacionalnosti i odveo je"

Na suđenju trojici bivših pripadnika takozvane Armije BiH za silovanje maloljetne srpske djevojke u sarajevskom naselju Velešići, svjedok Tužilaštva BiH Ismir Kahriman rekao je da je čuo da su 1993. godine optuženi Samir Kešmer i Mirsad Menzilović bili zatvoreni zbog silovanja.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Prema optužnici, Elvir Muminović je naoružan pištoljem na ulici prišao djevojci srpske nacionalnosti, prisilno je zarobio i odveo u jedan stambeni objekat, gdje su optuženi počinili višestruko mučenje, zlostavljanje i premlaćivanje maloljetne žrtve.

Svjedok Kahriman je rekao i da poznaje svjedokinju "A" i da te 1993. godine od nje nije čuo da je silovana, te je dodao da je čuo da su pred kraj iste godine Kešmer i Menzilović bili zatvoreni zbog silovanja.

Kahriman je ispričao da je, nakon što je rat počeo, porodicu preselio u Velešiće, te da je dolazio nakratko iz jedinice kako bi im donio hranu.

On je potvrdio da je povremeno dolazio i kod rođaka Samira Kešmera, koji je, takođe, stanovao u tom naselju, prenosi Birn. Za Menzilovića je svjedok rekao da su u srodstvu.

Svjedok Samira Rikalo rekla je da joj je Kešmer brat, a Menzilović rođak.

Ona je naglasila da je 1992. godine iz Vogošće s majkom prešla u kolektivni smještaj u Velešiće, a da su brat i otac dolazili s vogošćanske linije, možda jednom u deset dana, da se okupaju.

Prema njenim riječima, dolazili su samo naveče, a ujutro su se vraćali na liniju.

Prema iskazu svjedokinje, jedne prilike 1993. godine muž joj je rekao da joj je brat uhapšen, te su otišli u "Viktor Bubanj".

"Na minutu sam možda vidjela brata. Bila sam ogorčena. Bio je modar", rekla je Rikalo, dodavši da joj je brat "ispričao da ga je `A` optužila".

Osim njenog brata, navela je da su bili uhapšeni Menzilović i još jedna osoba koju ne poznaje.

Tužilaštvo BiH je optužilo Elvira Muminovića, Samira Kešmera i Mirsada Menzilovića da su u maju 1993. godine silovali i seksualno zlostavljali maloljetnu osobu, nanijevši joj teške fizičke i psihičke povrede.

Suđenje će biti nastavljeno 5. septembra.

Izvor: Srna