latinica  ћирилица
14/07/2017 |  08:19 | Autor: RTRS

Žena astronaut nova generalna guvernerka Kanade

Britanska kraljica Elizabeta Druga i kanadski premijer DŽastin Trudo imenovali su ženu-astronauta DŽuli Pajet za novu generalnu guvernerku Kanade.
DŽuli Pajet - Foto: Getty Images
DŽuli PajetFoto: Getty Images

Ona će na najvišu dužnost stupiti na jesen naslijedivši Dejvida DŽonstona koji je generalni guverner bio tokom prethodnih sedam godina.

DŽuli Pajet će biti 29. generalni guverner Kanade i tek četvrta žena - zastupnik krune. Kanada je parlamentarna demokratija koja formalno priznaje vlast britanske krune u liku generalnog guvernera.

Generalni guverner DŽonston uputio je čestitke svojoj nasljednici iz Kine gde predvodi kanadske zvaničnike u državnoj posjeti.

"Imenovanje DŽuli Pajet za generalnu guvernerku je divna vijest za našu zemlju. Imao sam privilegiju da budem na toj funkciji sedam godina i siguran sam da će ona ispunjavati tu ulogu inteligencijom, finoćom i energijom i da će iskazati kvalitete radoznalosti, hrabrosti i saosjećanja tokom svog mandata", napisao je u čestitki guverer DŽonston.

Dosadašnja obrazovna, radna i ukupna biografija DŽuli Pajet (53) je fascinantna. Diplomirala je elektrotehniku u rodnom Montrealu, a magistrirala kompjutersko inženjerstvo u Torontu. Usavršavala se na nekoliko drugih univerziteta i naučnih institucija, a čak 18 univerziteta dodijelilo joj je počasne titule.

Bavila se istraživanjem u kompjuterskim sistemima i drugim oblastima, radila kao sistem inženjer, inženjer-istraživač i univerzitetski asistent u Kanadi, a kao gostujući naučnik u Švajcarskoj.

Јuna 1992. Kanadska svemirska agencija izabrala je DŽuli Pajet za jednog od četiri astronauta među 5.330 kandidata. Poslije završene obuke radila je kao tehnički savjetnik za primjenu naprednog kanadskog robotskog sistema koji je bio dio Međunarodne svemirske stanice.

U svemir je letjela dva puta, 1999. i 2009. i u tim letovima i na svemirskoj stanici provela 611 časova. Bila je član posade koja je prva u istoriji izvršila manuelno prisajedinjenje šatla svemirskoj stanici.

Bila je glavni astronaut Kanadske svemirske agencije od 2000. do 2007. Poslije 20-godišnje astronautičke karijere iz te agencije se povukla 2013. godine postavši vodeći operativni rukovodilac u Montrealskom naučnom centru, a takođe i potpredsjednik Kanadske zemljišne kompanije.

DŽuli Pajet posjeduje i pilotsku dozvolu i pilotirala je kanadskim vojnim avionima, a bila je i ronilac u dubokim vodama. Članica je Kuće slavnih kanadskog vazduhoplovstva.

Dobitnica je medalje američke svemirske agencije NASA za izuzetnu službu, najviših kanadskih inženjerskih i drugih priznanja uključujući i visoko kanadsko državno odlikovanje.

Ukazana joj je i počast kao nosiocu olimpijske zastave na Zimskim igrama u Vankuveru 2010. godine.

Tečno govori i piše engleski i francuski, a sporazumijeva se i na španskom, italijanskom, ruskom i njemačkom jeziku. Svira i klavir, a majka je dvoje dece.

Izvor: Beta