latinica  ћирилица
14/07/2017 |  08:34 ⇒ 12:43 | Autor: RTRS

Nekoliko žrtava u pucnjavi u Јerusalimu (VIDEO)

Tri napadača otvorila su vatru u blizini Hramovne gore u Јerusalimu, ranivši trojicu policajca od kojih su dvojica podlegli povredama. Napadači su ubijeni.

Policija je saopštila da je napadače ubilo obezbjeđenje, prenosi Rojters.

Izraelska policija saopštila je da muslimanske molitve koje se održavaju petkom, neće biti održane u džamiji Al Aksa.

Izraelska bezbjednosna služba Šin bet napadače je identifikovala kao Muhameda Ahmeda DŽabarina (29), Muhameda Hameda Abd al-Latifa DŽabarina (19) i Ahmeda Afdala DŽabarina(19), dodavši da ni jedan ranije nije imao bezbjednosne prekršaje.

Oni su otvorili vatru na policajce u blizini Lavlje kapije u jerusalimskom starom gradu i potom pobjegli u pravcu obližnjih džamija. Policajci su ih gonili i ubili, saopštila je policija. Kraj njihovih tijela su nađene dvije puške, pištolj i nož.

Poslije tog incidenta zatvorene su kapije uzvišenja na kome se nalaze džamije i posjetiocama je naređeno da odu, a tradicionalne molitve muslimana petkom u podne su otkazane.

Mjesto na kome se dogodio napad je sveto i za Јevreje i oni ga zovu Brdo hrama, jer su se tamo nekada nalazili drevni jevrejski hramovi. Ono je i ranije bilo poprište sukoba dva naroda i tamo je počeo drugi palestinski ustanak, intifada, koji je trajao godinama, podsjeća agencija AP.

Nakon napada policija je naredila posjetiocima Brda hrama da odu i zatvorila kapije, otkazavši molitve na mjestu na kome se petkom mole desetine hiljada ljudi.

Izraelski list Harec navodi da je prethodni put sveto mjesto gdje nalaze džamije Kupola na steni i Al Aksa, treća po značaju u islamu posle Meke i Medine u Saudijskoj Arabiji, bilo zatvoreno za muslimane nakon što je pucano na jednog izraelskog poslanika 2014. godine.

Molitve su zapravo otkazane samo tri puta otkako je Izrael osvojio istočni Јerusalim u šestodnevnom ratu 1967. godine, rekao je muftija Ikrem Sabri, kako prenosi američka agencija.

Otkazivanje molitvi je neuobičajeno i moglo bi da dovede do napetosti u istočnom Јerusalimu.

U kabinetu izraleskog premijera Benjamina Netanijahua je rečeno da je on obaviješten o napadu na brifingu kome su prisustovali ministri odbrane, javne bezbjednosti, načelnik generalštaba, šef bezbjednosne službe, šef policije i vladin koordinator za palestinske teritorije.

"Odlučeno je da se zatvori Brdo hrama danas iz bezbjednosnih razloga. Pretrage će biti sprovedene kako bi se osiguralo da nema više oružja na Brdu hrama. Status kvo brda hrama biće očuvan", navedeno je u saopštenju.

Izraelski ministar javne bezbednosti Gilad Erdan ocijenio je da je napad težak i ozbiljan incident u kome su pređene crvene linije.

Portparol Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je da je napad u Јerusalimu "prirodna reakcija na izraelski teror i skrnavljenje džamije Al Akse" kao i dokaz "o nastavku otpora okupaciji i da je palestinski narod ujedinjen i da podržava otpor".

Policijska portparolka Luba Samri je izjavila da se oružani napad dogodio kraj Lavlje kapije jednom od ulaza u jerusalimski stari grad. DŽamije se nalaze u blizini i napadači su pobjegli u tom pravcu, ali su ih policajci stigli i ubili.

Na amaterskom video snimku koje su objavile izraelske TV stanice vidi se na nekoliko sekundi sukob između izraelskih bezbjednosnih snaga i napadača. Policija sada ispituje kako su napadači stigli s oružjem do starog grada.

Izvor: Agencije