latinica  ћирилица
14/07/2017 |  10:19 ⇒ 10:41 | Autor: RTRS

Osuđivani Gligorić se vraća u fotelju

Tihomir Gligorić, bivši direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske, zamijenio je šestomjesečnu zatvorsku kaznu novčanom, te se dva mjeseca nakon što je razriješen sa pozicije v.d. načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti ponovo vratio u dobojsku Gradsku upravu.
Tihomir Gligorić (foto: www.oslobodjenje.ba) -
Tihomir Gligorić (foto: www.oslobodjenje.ba)

On je kao kadar PDP-a krajem prošle godine imenovan za v.d. načelnika gradskog odjeljenja, ali zbog pravosnažne sudske presude nije mogao da konkuriše na to mjesto, te je razriješen dužnosti.

Gligorić je prvobitno pred Okružnim sudom Banjaluka 19. septembra prošle godine za nesavjestan rad u službi osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora jer je, prema navodima presude, oštetio RUGIPP za oko 264.000 KM iznajmljivanjem stanova na koje radnici te institucije nisu imali pravo.

Prema navodima te presude, Gligorić je od 1. januara 2008. do 30. aprila 2013. svjesno kršio zakone i RUGIPP-u pričinio novčanu štetu koju mora da vrati u budžet RS.

Na tu presudu su se Vrhovnom sudu Republike Srpske žalili on i njegov branilac Siniša Đorđević, te je jednogodišnja kazna odlukom ove pravosudne institucije smanjena na šest mjeseci zatvora.

"Pošto je Okružni sud u Banjaluci nakon mog zahtjeva zatvorsku kaznu preinačio u novčanu, otklonjene su sve smetnje za moje imenovanje za vršioca dužnosti načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti, a odluka Suda je sprovedena u evidenciji", pojasnio nam je Gligorić.

On je dodao da nastavlja posao koji je započeo dolaskom na poziciju u Gradskoj upravi, te najavio ambiciozne projekte koje namjerava da realizuje tokom svog mandata.

"Pripremam investicionu konferenciju sa ambasadorima i privrednicima", naveo je Gligorić. Za razliku od Gligorića, na svoju poziciju u Odjeljenje za poljoprivredu se ne vraća Duško Paravac (SDS), koji je takođe svojevremeno razriješen dužnosti kao i njegov kolega iz Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti.

"Јa sam na birou, trenutno sam bez zaposlenja. Tražim neki angažman, ali još ništa nisam riješio. Nakon 35 godina radnog staža i učešća u ratu ja sam bez posla", kazao je Paravac, koji je na mjestu načelnika Odjeljenja za poljoprivredu proveo nešto više od četiri godine.

Leđa mu je navodno okrenula matična stranka, koju u namjeri da smijeni Paravca nije omeo ni njegov dobar rezultat na lokalnim izborima, pa poljoprivredu sada vodi stranačka koleginica Marina Protić. Najviše pozicija u Administrativnoj službi inače zauzimaju SDS-ovi kadrovi, za koje su "rezervisana" čelna mjesta u odjeljenjima za finansije, prostorno uređenje i inspekcijske poslove, zatim i u resorima stambeno-komunalnih poslova, boračko-invalidske zaštite, evropskih integracija i civilne zaštite.

Kadrovi DNS-a i SDA su načelnici odjeljenja Komunalne policije, odnosno izgradnje, obnove i razvoja, a svoju poziciju u Odjeljenju za opštu upravu SDS je prepustio koalicionom SDP-u.

Izvor: Nezavisne novine