latinica  ћирилица
14/07/2017 |  12:02 | Autor: RTRS

Zaharova: Moguće smanjenje broja američkih diplomata u Moskvi

Rusija je spremna da značajno umanji broj osoblja u Ambasadi SAD u Moskvi kao odgovor na pljenidbu ruske diplomatske imovine u Americi, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/Evgeniй Biяtov) -
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/Evgeniй Biяtov)

Ona je rekla da je prethodna američka administracija ostavila mnogo neriješenih pitanja i problema novom šefu države.

"Ukoliko oni ne prekinu ovu praksu, biće teško graditi odnose. To se naročito odnosi na protjerivanje 35 ruskih diplomata i nezakonitu pljenidbu ruske imovine, iako je ona zaštićena diplomatskim imunitetom", rekla je Zaharova, a prenosi TASS.

Ona je dodala da Vašington nije vratio imovinu i da odbija da izda vize osobama koje su određene da zamijene protjerano osoblje.

"Ukoliko ne bude napretka, moraćemo da uzvratimo mjerama. Јedna od opcija, osim protjerivanja istog broja američkih diplomata, jeste da se izjednači broj osoblja", napomenula je Zaharova.

Krajem decembra 2016. godine, administracija prethodnog američkog predsjednika Baraka Obame uvela je novu rundu sankcija protiv pojedinih ruskih kompanija, Federalne službe bezbjednosti i Glavne vojne obavještajne službe, kao i protiv ruskih diplomata.

Izvor: SRNA