latinica  ћирилица
14/07/2017 |  13:38 | Autor: RTRS

Savčić: U nekim opštinama se umanjuju sredstva za rad boračkih organizacija

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da se položaj boraca u Srpskoj nije mijenjao od završetka rata, bez obzira na to što su donesena zakonska rješenja koja su im predvidjela određena prava, a u nekim opštinama se umanjuju sredstva i grantovi namijenjeni za rad boračkih organizacija.
Milomir Savčić - Foto: RTRS
Milomir SavčićFoto: RTRS

Savčić, koji je u Rudom prisustvovao sastanku boračkih organizacija regije stara Hercegovina, ukazao je da je najteži položaj nezaposlenih demobilisanih boraca, porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, kojih je skoro 20.000.

"To je jedan korpus Vojske Republike Srpske koji teško živi i najčešće ima jedno redovno godišnje primanje, a to je borački dodatak", napomenuo je Savčić.

On je dodao da su ovi problemi svakodnevna briga, a mogućnosti takve da ih je teško rješavati.

Načelnik opštine Rudo Rato Rajak u razgovoru sa Savčićem je naveo da se nijedna lokalna zajednica ne može nositi sa problemom nezaposlenosti, koji je posebno izražen među boračkim kategorijama, ali da lokalne zajednice svojim aktivnostima mogu unaprijediti život tih ljudi.

Rajak je rekao da strateški interes Republike Srpske mora biti zaustavljanje iseljavanja mladog, reproduktivnog, radnosposobnog stanovništva kojem su izložene sve opštine stare Hercegovine.

"Јedan od načina da se to zaustavi jeste otvaranje radnih mjesta, u čemu posebnu pažnju moraju imati porodice poginulih boraca", napomenuo je Rajak.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić rekao je da borci traže da Vlada Srpske nađe način da u kontaktu sa Vladom Srbije bude regulisan ratni staž boraca Vojske Republike Srpske koji su radili u Srbiji, a žive na našim područjima.

"Borimo se za to da dobijemo poseban status, da se borci ujedine, da se ne dijele na mnoga udruženja", rekao je Vasić.

Današnjem sastanku u Rudom prisustvovali su predstavnici boračkih organizacija Foča, Čajniče, Novo Goražde, Rudo, Višegrad i Kalinovik.

Izvor: Srna