latinica  ћирилица
14/07/2017 |  14:18 ⇒ 15:43 | Autor: RTRS

Skupština Trebinja usvojila Nacrt rebalansa budžeta

Skupština grada Trebinja usvojila je danas Nacrt rebalansa budžeta u iznosu od 28.751.000, što je za oko šest miliona KM više u odnosu na usvojeni budžet za 2017. godinu.
Trebinje - Skupština grada - Foto: SRNA
Trebinje - Skupština gradaFoto: SRNA

Obrazlažući Nacrt rebalansa budžeta, načelnik gradskog Odjeljenja za finansije Јelena Kulušić rekla je da je razlog za povećanje budžetskih sredstava novi priliv, odnosno podizanje kredita u iznosu od 6.340.000 KM.

Ona je istakla da je Nacrt rebalansa budžeta prvobitno bio planiran u iznosu od 31.351.000 KM, jer su bila uračunata i sredstva iz Fonda solidarnosti od 2.600.000 KM.

"Na ovakav nacrt rebalansa Ministarstvo finansija je dalo saglasnost i preporuku da se sredstava iz Fonda solidarnosti Trebinje na prihodovnoj i rashodovnoj strani ne planiraju u okviru računovodstvenog, već fonda grantova", rekla je Kulušićeva i dodala da je izvršena korekcija.

Kulušićeva je navela da su redovni prihodi budžeta bez kreditnog priliva manji u odnosu na prvobitni budžet za 1,58 odsto, pri čemu se određeno smanjenje bilježi i na poreskim i neporeskim prihodima.

Ona je istakla da su najznačajnije promjene na neporeskim prihodima odnose na naknade za korišćenje prirodnih resursa za električnu energiju, koje su znatno smanjenje u nacrtu budžeta i planirane su u skladu sa planom obima proizvodnje za ovu godinu "Hidroelektrana na Trebišnjici" u iznosu od 2.055.000 KM u odnosu na ranijih 2.714.000 KM.

Kulušićeva je podsjetila da će od kreditnih sredstava biti izdvojeno 2.183.000 KM u kapitalne investicije, 1.628.000 KM u rashode po osnovu sudskih rješenja, odnosno presude zbog kojih je podignut kredit, dok će 2.529.000 KM biti izdvojeno za preneseni dug iz prethodnog perioda.

"Najznačajnije izmjene su na kapitalnim izdacima koji su planirani u iznosu od 6.638.700 KM, tako da su kapitalne investicije povećane za 102 odsto", rekla je Kulušićeva i dodala da je sa sredstvima iz Fonda solidarnosti ukupno povećanje kapitalnih izdataka 128 odsto.

Ova izdvajanja se odnose na rekonstrukciju poslovnih prostora, investiciju vatrogasnog doma, projekat vodosnabdijevanja, navodnjavanje trebinjskog polja, izgradnju sportskih terena, izgradnju atletske staze, popločavanje pješačkih zona i Starog grada.

Iz opozicije kažu da se budžet ne mjeri po tome koliko je kredita podignuto, već šta je urađeno.

Odbornik PDP-a Zoran Anđušić istakao je da Nacrt rebalansa budžeta nije istorijski, već izborni, jer se sve podređuje izborima, zamjerajući što su smanjena izdavanja za kulturu, sport, te socijalna davanja.

"Svi su grantovi smanjeni, iako je budžet veći", rekao je Anđušić, navodeći da je grant za kulturne manifestacije manji za 4,77 odsto, za sportske za 25 odsto, za finansiranje sporta 13 odsto, sufinansiranje Agrarnog fonda za oko 25 odsto, te Doma zdravlja za deset odsto.

Odbornici vladajuće većine tvrde da će kroz Fond solidarnosti biti povećana izdvajanja za sve stavke koje su, samo naizgled, smanjene.

Odbornik SNSD-a Zdravko Butulija rekao je da će kroz Fond solidarnosti, koji nije uvršten u Nacrt rebalansa budžeta, biti finansirana pojedina kapitalna ulaganja i socijalna davanja.

"Iz Fonda solidarnosti finansiraće se grant za mjesne zajednice u iznosu od 350.000 KM, grant za narodnu kuhinju - 60.000 KM, Crveni krst - 82.200 KM, Udruženje penzionera 81.000 KM, grant za udruženja osoba sa invaliditetom - 20.000 KM, Bolnica 50.000 KM, doznake građanima - pomoć novorođenčadima, djeci sa sela, materinski dodatak - 180.000 KM, kapitalni projekti 2,6 miliona KM", rekao je Butulija.

Odbornik SNSD-a Blagoje Šupić rekao je da su nacrtom rebalansa budžeta predviđene investicije koje su duplo veće u odnosu na prethodne godine, što je, kako je dodao, dokaz da je ovaj rebalans investicioni.

Odbornici će u nastavku sjednice raspravljati o više odluka iz oblasti komunalne i kadrovske problematike, te urbanističkog planiranja.

Izvor: Srna