latinica  ћирилица
14/07/2017 |  15:37 ⇒ 15:45 | Autor: RTRS

"Priština spremna za posljednju fazu dijaloga, priznavanje"

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj tvrdi da će lider ABK Ramuš Haradinaj kojeg Srbija tereti za ratne zločine biti novi kosovski premijer.

Osim toga, kako kaže Priština je zainteresovana za "početak posljednje faze dijaloga" sa Beogradom, koja bi dovela do međusobnog priznavanja.

Hodžaj u intervjuu za Dojče vele kaže da bi to priznanje kosovske nezavisnosti dovelo do procesa pomirenja srpskog i kosovskog društva.

Iako je ranije ocjenjivao da Berlinski proces nema smisla prije nego se riješe krupna otvorena pitanja, on danas kaže da je taj proces imao pozitivan uticaj na region u svim aspektima života.

- Regionalna saradnja nije to što je bila prije pet godina i to što je Angela Merkel započela u Berlinu bila je sjajna inicijativa sa sjajnim učinkom. Ali, region je u nekoj vrsti zastoja sve dok nema uzajamnog punog priznavanja Kosova i Srbije - to bi značilo potpunu normalizaciju odnosa - naveo je Hodžaj.

Upitan kako će se odnosi razvijati s obzirom na to da su na vanrednim parlamentarnim izborima pobijedili političari koji u Srbiji nisu prihvaćeni kao partneri, Hodžaj kaže da o tome ko će biti na čelu vlade odlučuje kosovski parlament.

Vjeruje u skoro formiranje nove kosovske vlade na čijem čelu će, tvrdi, biti Ramuš Haradinaj.

- Krajem jula će novi parlament s novom vladom početi s evropskim reformama i nastaviti dijalog sa Srbijom kako bismo ostali partner SAD i Evropske unije. U tom pogledu se ništa ne mijenja u Prištini, bez obzira na to ko pobjeđuje na izborima. Ali, naredni premijer će biti Ramuš Haradinaj - naveo je Hodžaj.

Izvor: Tanjug