latinica  ћирилица
14/07/2017 |  15:56 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

Burno zasjedanje lokalnog parlamenta u Trnovu (VIDEO)

Odbornici vladajuće većine iz Saveza za Trnovo izabrali su za vršioca dužnosti zamjenika načelnika, Nenada Mišovića.
Skupština Trnovo - Foto: RTRS
Skupština TrnovoFoto: RTRS

On je ranije bio načelnik ove opštine. Poražen je na prošlogodišnjim izborima od kandidata SNSD-a Gorana Vujičića koji je iznenada preminuo prije pet dana.

U sali lokalnog parlamenta u Trnovu odbornici opozicionog SNSD-a protestovali su jer je predsjednica skupštine Behija Mulaosmanović zakazala sjednicu nepunu sedmicu nakon smrti Gorana Vujičića načelnika ove opštine.

Odbornici vladajućeg Saveza za Trnovo bez glasova odbornika SNSD-a za vršioca dužnosti zamjenika načelnika izabrali su Nenada Mišovića iz SDS-a.

Kažu da su sjedicu zakazali u ovoj sedmici poštujući preporuku Ministarstva uprave u lokalne samouprave.

- Klub odbornika je obavjiešten od Ministarstva da se to izabere što hitnije kako bi opština mogla da funkcioniše, kaže Nemanja Lučić, predsjednik Kluba odbornika Saveza za Trnovo u Skupštini opštine Trnovo.

U  Ministarstvu ne pominju rokove. Podsjećaju na odredbe zakona koje omogućavaju funkcionisanje opštine u slučaju ranijeg prestanka mandata izabranog načelnika, ako ne postoji zamjenik. Takav slučaj je u Trnovu: "Skupština opštine bira vršioca dužnosti zamjenika načelnika u skladu sa Statutom opštine i poslovnikom o radu, na prijedlog 1/3 odbornika do izbora novog načelnika opštine, koji ima sve nadležnosti izvršnog organa vlasti."

Odbornici SNSD smatraju da je prerano zakazivati sjednicu Skupštine opštine u istoj sedmici kada je sahranjen dosadašnji načelnik Goran Vujičić.

Poručuju da je trebalo poštovati pravoslavne običaje i sačekati barem sedam dana.

Oni su predlagali da do izbora poslove načelnika obavlja neko iz opštinske uprave.

Kažu da je skandalozno da se za v.d. zamjenika načelnika bira izborni gubitnik Nenad Mišović.

- To govori dovoljno o njegovom moralu. Mislim da će narod Trnova to znati da cijeni. Nije bilo korektno. I mi smo mogli da predlažemo kandidate, ali nismo. Mislili smo da do izbora to treba da bude neko iz uprave, naglašagva Venjko Vlaški, predsjednik Kluba odbornika SNSD u Skupštini opštine Trnovo.

Na prošlogodišnjim oktobarskim izborima kandidat SNSD-a Goran Vujičić pobijedio je kandidata SDS Nenada Mišovića.

CIK je dužan da prijevremene izbore u Trnovu raspiše i provede u roku od 30 do 90 dana.