latinica  ћирилица
14/07/2017 |  16:56 | Autor: RTRS

Politički odnosi Srbije i Njemačke na vrhuncu

Politički odnosi Srbije i Njemačke su na istorijskom vrhuncu, što je rezultat kontinuiranih susreta na visokom nivou i ličnog prijateljstva predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kancelarake Njemačke Angele Merkel, potvrđeno je u razgovoru ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina i njemačkog ambasadora u Beogradu Aksela Ditmana.
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC)

Vulin je ocijenio da saradnja Srbije i Njemačke predstavlja aktivan doprinos ubrzanom priključenju Srbije EU i poručio da Beograd izuzetno cijeni podršku i razumijevanje Njemačke na tom putu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

On je rekao da Srbija insistira na hitnom primjenjivanju dosadašnjih dogovora iz briselskog sporazuma, a posebno na formiranju zajednice srpskih opština, što "očekuje od onog ko formira vladu na Kosovu i Metohiji".

Vulin je istakao da Beograd nastoji da mirnim sredstvima obezbijedi normalan život srpske zajednice na prostoru Kosova i Metohije, gdje jedino Kfor prepoznaje kao partnera i nosioca stabilnosti.

Konstatovano je da saradnja dvije zemlje u oblasti odbrane prati nivo ukupnih bilateralnih odnosa, a Vulin je istakao da je Srbija podjednako zadovoljna postignutim nivoom saradnje sa NATO putem Partnerstva za mir, kao i sa pozicijom posmatrača u Organizaciji ugovora o kolektivnoj bezbjednosti.

Vulin je poručio da Ministarstvo odbrane nastavlja izbalansiranu politiku odbrane u skladu sa proklamovanom vojnom neutralnošću, te će u skladu sa definisanim nacionalnim interesima raditi na unapređenju i daljem razvoju odnosa sa svim državama i međunarodnim organizacijama.

"Stoga je saradnja u oblasti odbrane sa zemljama regiona na visokom nivou i često pokretač unapređenja ukupnih odnosa, budući da je Srbija svesna da jedino kroz dijalog i saradnju, kao i integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU, može da se uspostavi dugoročna stabilnost u regionu", rekao je Vulin.

Na sastanku je bilo riječi i o doprinosu koji Srbija kroz učešće u multinacionalnim operacijama UN i EU daje globalnoj stabilnosti, te je Vulin potvrdio da će se nastaviti kontinuitet tog angažovanja.

On je upoznao Ditmana i o snažnoj podršci koju Zajedničke snage Vojske Srbije i policije pružaju pri ublažavanju posljedica migrantske krize, naglasivši da je od početka njihovog angažovanja spriječen ilegalan prelazak više od 21.300 migranata.

Ditman je istakao je da je Njemačka blizak i pouzdan partner Srbije na njenom putu u EU, te da se poglavlja 23 i 24 odnose na vladavinu prava i te reforme nisu u vezi sa poglavljem 35, koje se odnosi na Kosovo i Metohiju.

Izvor: SRNA