latinica  ћирилица
16/07/2017 |  19:35 ⇒ 19:37 | Autor: RTRS

Stanari: Održan prvi "Gastro fest"

U Stanarima je večeras održan prvi "Gastro fest" na kojem su kulinarske vještine i gastronomsku ponudu predstavili lokalni restorani, proizvođači zdrave hrane, te lovačko i ribolovačko društvo sa područja ove opštine.
Stanari - "Gastro fest" - Foto: SRNA
Stanari - "Gastro fest"Foto: SRNA

Organizator manifestacije je Sportsko–turistička organizacija opštine Stanari, a direktor Boris Šljivić rekao je Srni da je ovo prvi javni dogadaj ovakvog tipa na kojem su predstavljeni lokalni proizvodi.

Šljivić je zadovoljan odzivom i najavio da će manifestacija prerasti u tradicionalnu sa sadržajnim programom.

Predsjednik stanarskog Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Poljoprivrednik" Mihajlo Gavrić rekao je da su večeras izloženi gotovi proizvodi napravljeni, izmedu ostalog, od organske maline, aronije, meda, mlijeka, rakije.

On kaže da je u Stanarima registrovano 147 poljoprivrednih gazdinstava, ali da se mali broj bavi i preradom svojih proizvoda, što se u narednom periodu planira promijeniti.

Gavrić očekuje da ova manifestacija preraste u sajam male privrede i zanatstva.

Zamjenik načelnika opštine Stanari Denis Stevanović rekao je da ova lokalna zajednica promoviše turizam i poljoprivredne proizvođače koji se bave organskom proizvodnjom, i podsjetio da je za tekuću godinu iz budžeta opštine na ime podsticaja u poljoprivredi izdvojeno oko 200.000 KM.

Izvor: SRNA