latinica  ћирилица
17/07/2017 |  16:03 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Doboj: Prošle na konkursu za posao u školi, sada im prijeti otkaz (VIDEO)

Posao profesorke praktične nastave u Tehničkoj školi u Doboju Vesna Gavranović, Slavica Božić i Mirela Ilić dobile su na konkursu, prošlog avgusta. Sad strepe od otkaza, jer inspekcija prednost daje posljednjoj kandidatkinji na listi, jer je ranije proglašena tehnološkim viškom.
Doboj - profesorica - Foto: RTRS
Doboj - profesoricaFoto: RTRS

Vesna Gvarnaović, iako najbolje rangirana na konkursu, strahuje da bi mogla dobiti otkaz. Toga se pribojavaju i njene koleginice, koje su prošle na konkursu.

Prosvjetna inspekcija promijenila je mišljenje, nakon žalbe kandidatkinje, koja na konkursu nije imala ni boda.

- Sve ono što je napisao u oktobru da je u redu, u martu piše da nije, da direktorica nije ispoštovala zakon...Kao da se jednog zakona pridržavao u oktobru, drugog u martu, kaže Vesna.

- Poslije skoro godinu dana direktorica nas je obavijestila da će jedna od nas da dobije otkaz pošto ona mora da primi po rješenju republičkog prosvjetnog inspektora radnicu koja je bila zadnja na rang listi sa nula bodova, priča Mirela.

Kandidatkinja, posljednja na rang listi, kako je utvrđeno, proglašena je tehnološkim viškom prije dvije godine, zbog čega u Inspektoratu tvrde da je posao najprije trebalo da bude ponuđen njoj.

- Inspektor je donio rješenje kojim je naložio da se otklone nedostaci po navedenom konkursu a na način da se upražnjeno radno mjesto popuni tako da se rasporedi upravo nastavnik koji je proglašen tehnološkim viškom, pojasnila je Dušanka Makivić, portparolka u Inspektoratu Republike Srpske.

Profesorice tvrde da Zakon o radu kaže da tehnološki višak ima prioritet pri zapošljavanju, samo ako se u roku od godine ukaže slobodno radno mjesto.

Isto kaže i profesoroca Slavica Božić, koja je prije pet godina bila tehnološki višak.

- Ukoliko se ukaže radno mjesto,e škola je dužna da me pozove u roku od godine dana, tako piše i u pojašnjenju koje je škola dobila od Ministarstva i ja imam to rješenje a tako piše i u Zakonu o radu, ističe Slavica.

Tim se rukovodila i direktorka kada je raspisivala konkurs.

Nakon svega, posao će morati da ustupi kandidatkinji bez bodova i bez konkursa, a jedna od primljenih na konkursu, dobiće otkaz.

- Mi ne znamo dok ne provedemo tu proceduru proglašenja tehnološkog viška koja radnica će ostati bez posla i na koji način će ona tražiti svoja prava dalje, dodaje direktorka Tehničke škole u Doboju.

Ko god da dobije otkaz, zaštitu će potražiti na sudu, kažu profesorice.

Složne su i solidarne u namjeri da sačuvaju radna mjesta koja su, smatraju, dobile po zakonu.