latinica  ћирилица
18/07/2017 |  08:46 ⇒ 12:04 | Autor: RTRS

Hrvatska: Kanaderi gase požar u Strožancu i Podstrani

Više od 4.500 hektara opustošeno je u velikom požaru u okolini Splita, koji od jutros ponovo gase kanaderi.

Cijelu noć vatrogasci i mještani borili su se sa vatrenom stihijom u mjestima Strožanac i Podstrana, gdje su izgorjele brojne kuće, privredni objekti i automobili, a dio stanovništva je samovoljno napustio domove, javlja portal "Indeks".

Vjetar od jutros duva smanjenim intenzitetom, ali je u Podstrani i dalje vidljiv otvoreni plamen, samo stotinjak metara od kuća.

Kanaderi će tokom jutra braniti liniju i kuće na ovom području, dok će požarišta na predjelu od Žrnovnice do Tugara obezbjeđivati vatrogasci, kojima nakon više od 27 sati borbe sa požarom vjetar olakšava posao i vatru nosi prema brdu.

Komandant Јavne vatrogasne jedinice Split Ivan Kovačević kaže da požar u Strožancu više ne prijeti kućama, ali da se i dalje širi brdom Perun.

"Ne može se sve sanirati, ali nije ništa alarmantno. U Tugarima i dalje gori, ali nisu ugroženi objekti i ljudi. Trenutno je najkritičnija južna strana brda Perun i u Strožancu", rekao je Kovačević.

Na požarištima u Srinjinama, Žrnovnici, Podstrani, Strožancu i Splitu od jutros se nalaze 384 vatrogasca i 102 vozila, kažu u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

U Strožanac su stigla i četiri kamiona sa vojnicima koji će pomagati vatrogascima u gašenju manjih požarišta.

Osim brojnih vatrogasaca, sezonaca, vojnika i građana pomahnitalu vatru u Splitu i okolini od sinoć gase i pripadnici navijačke grupe "Torcida", kojima bi danas trebalo da se pridruže navijači iz Zagreba, Rijeke i Osijeka.

Auto-put Zagreb-Split-Ploče u potpunosti je otvoren za sva vozila, a brza cesta Solin-Klis zbog požara je otvorena samo u smjeru od Dugopolja prema Splitu, saopšteno je iz Hrvatskog autokluba.

Na Јadranskoj magistrali između Lovrinca i Strožanca vozi se jednim trakom, naizmjenično, zbog požara.

Nebo nad Splitom i dalje je sivo, a u vazduhu leti pepeo i ljudi teško dišu.

U Split bi prijepodne trebalo da stigne hrvatski premijer Andrej Plenković, koji će sa ministrom odbrane Damirom Krstičevićem i ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićem održati radni sastanak.

Svoj dolazak u Split najavila je i predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja je rekla da će skratiti posjetu Salzburgu zbog požara koji haraju Dalmacijom.

Vatra je sinoć ušla u Split i zaprijetila naseljima Kila i Mejaši, ali je stavljena pod kontrolu.

U požaru koji već drugi dan bukti na splitskom području lakše je povrijeđeno 80 osoba, uglavnom vatrogasaca, rekao je direktor županijske Hitne medicinske pomoći Leo Luetić.

On kaže da je Hitna pomoć u protekla 24 časa pružila pomoć za 80 osoba, od kojih su većina vatrogasci sa terena, ističući da je prava sreća da niko od njih nije teže povrijeđen.

"Povrijeđeni su većinom vatrogasci, a ima nešto malo i civila. Uglavnom je riječ o reakcijskom konjuktivitisu, prekomjernom udisanju dima i lakšim opekotinama ruku i nogu", rekao je Luetić.

U Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split kažu da će broj izgorjelih kuća biti veliki, ali vjeruju da neće biti smrtno stradalih osoba.

U Prihvatnom centru Spaladijum arene u Splitu, organizovanom za zbrinjavanje u slučaju evakuacije, noćas je sklonište zatražilo 11 osoba, od čega osam stranaca.

Izvor: SRNA