latinica  ћирилица
18/07/2017 |  10:08 ⇒ 10:15 | Autor: RTRS

Oficir Fronteksa imaće diplomatski status u Beogradu

Oficir za vezu Agencije EU za evropsku i obalsku stražu - Fronteks, koji će biti stacioniran u Beogradu, biće odgovoran za cijeli zapadni Balkan i imaće diplomatski status, jer će raditi pri Delegaciji EU, rekao je direktor Fronteksa Fabris Leđeri.
Fronteks (foto:.meltingpot.org) -
Fronteks (foto:.meltingpot.org)

On je naveo da Fronteks sarađuje sa nadležnim organima u Srbiji kroz takozvane radne aranžmane, među kojima je i analiza rizika u oblasti ilegalne migracije i bezbjednosti.

Sarađujemo i u pogledu borbe protiv ilegalne trgovine oružjem, suzbijanja raznih kriminalnih aktivnosti, krađe vozila pa čak i prevencije terorizma, jer je i taj aspekt dio našeg mandata kada je riječ o čuvanju granica, rekao je Leđeri za beogradski dnevnik "Politika".

Prema njegovim riječima, Fronteks organizuju obuke za pripadnike policije Srbije kako bi unaprijedio vještine za poslove među kojima i za povratak ilegalnih migranata.

"Pošto je riječ o ilegalnim migrantima iz Avganistana i Pakistana koji borave u Srbiji, a koji nemaju pravo da uđu u EU, mi organizujemo obuku za pripadnike srpske policije kako bi bili osposobljeni da prate migrante u proceduri njihovog povratka u zemlje odakle su došli", rekao je Leđeri.

On je naveo da je u EU od 2015. godine ušlo 1,1 do 1,2 miliona ilegalnih migranata, od kojih je većina preko Grčke i Bugarske završila u Njemačkoj, a taj broj smanjen je 2016. godine na oko 380.000.

Leđeri je rekao da je 170.000 ljudi vraćeno u zemlje koje nisu članice EU i ukazao da je Fronteks od prošle godine povećao tri puta broj letova za vraćanje ekonomskih migranata, između ostalog i u Pakistan i Avganistan sa kojima EU ima potpisan ugovor o repatrijaciji.

On je istakao da je broj migranata koji koriste istočnu migrantsku rutu ka EU od Turske preko Bugarske ili Grčke opao za 95 odsto od kada je sklopljen sporazum između Turske i EU.

Prema njegovim riječima, sada je glavni izazov za EU centralna mediteranska ruta kojom migranti idu od Libije do Italije, a ove godine zabilježeno je 85.000 migranata koji koriste tu rutu.

Na pitanje da li je tačno da je tražio da osoblje Fronteksa dobije diplomatski status u Srbiji, Leđeri je rekao da će postojati oficir za vezu koji će da radi u Delegaciji EU u Beogradu.

"S obzirom na to da je Delegacija EU diplomatska misija, onda će samim tim i taj oficir za vezu imati diplomatski status", rekao je Leđeri.

Kako je naveo, isti princip primijenjen je u Turskoj, a biće primijenjen i u Nigeru gdje Fronteks takođe ima oficira za vezu koji "sjedi u Delegaciji EU, jer je ova misija svojevrsna ambasada".

Izvor: Srna