latinica  ћирилица
18/07/2017 |  13:41 | Autor: RTRS

Ustavni sud BiH: Usvojen izvještaj o izvršenju odluka

Ustavni sud BiH danas je usvojio Izvještaj o izvršenju svojih odluka, s posebnim osvrtom na period april 2016. godine - januar 2017. godine, Plan rada Ustavnog suda BiH za 2018. godinu i Prijedlog budžeta Ustavnog suda BiH za 2018. godinu.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Iz Ustavnog suda BiH saopšteno je da je održana i sjednica Velikog vijeća na kojoj je Ustavni sud BiH, odlučujući o apelacijama u odnosu na donošenje odluke u razumnom roku, o dopustivosti i meritumu, donio jedan broj odluka kojima je ustanovljena povreda prava apelanata na pravično suđenje, te odbio kao neosnovan jedan broj apelacija povodom kojih je zaključio da takve povrede nije bilo.

U slučajevima u kojima je Sud utvrdio da postoji povreda prava apelanata na pravično suđenje, nadležnim sudovima ili upravnim organima naloženo je da hitno okončaju postupke, te da u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke obavijeste Sud o mjerama koje su preduzete s ciljem izvršenja odluka.

Ustavni sud BiH odbacio je jedan broj apelacija koje su podnesene nepravovremeno ili nakon proteka roka za podnošenje apelacije ili preuranjeno, odnosno u slučajevima u kojima je utvrdio da apelanti u prethodnom postupku nisu iskoristili sve raspoložive pravne lijekove.

Sud je odbacio apelacije koje su očigledno, prima facie, bile neosnovane.

Činjenice koje su apelanti podnijeli Sudu u tim slučajevima ni na koji način nisu mogle da opravdaju njihovu tvrdnju da postoji kršenje njihovih prava zaštićenih Ustavom ili da stranke u postupku snose posljedice kršenja prava zaštićenih Ustavom.

Sve odluke usvojene na sjednici biće dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene na internet stranici Ustavnog suda BiH.

Izvor: SRNA