latinica  ћирилица
18/07/2017 |  15:29 ⇒ 15:29 | Autor: RTRS

Složena procedura za zapošljavanje žena - žrtava nasilja

Procedura dobijanja sredstava od Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske za samozapošljavanje žena-žrtava nasilja je složena, zbog čega se nijedna žena na području opštine Sokolac nije javila na ovogodišnji konkurs, zaključeno je na današnjoj radionici na Sokocu.
Ilustracija - Foto: flickr.com
IlustracijaFoto: flickr.com

U Centru za socijalni rad na Sokocu kažu da su u protekle četiri godine evidentirali 11 slučajeva nasilja u porodici, u kojima žrtve nisu bile samo žene. Kao jedan od vidova zaštite, Centru za zaštitu mentalnog zdravlja Sokolac svaku sumnju o postojanju tog vida nasilja prijavljuje policiji i Centru za socijalni rad.

Slobodanka Subašić iz Centra za socijalni rad kaže da je u prošloj i ovoj godini prijavljen po jedan slučaj nasilja u porodici, ali da veoma često žrtva odustaje od sudske procedure u takvim slučajevima, što ne daje pravu sliku stanja. Snježana Bašević iz Udruženja za pomoć licima sa posebnim potrebama "Podrška" Sokolac kaže da upravo zbog ovakvih slučajeva žrtve nasilja ostaju bez neophodnog dokumenta za prijavljivanje na konkurs kojim se obezbjeđuje novčana podrška za samozapošljavanje žena-žrtava nasilja. Ona je podsjetila da je na proteklom konkursu za samozapošljavanje tih lica bilo planirano po 5.000 KM i da se na području opštine Sokolac nije prijavila ni jedna žena.

"Podrška mrežama socijalne zaštite i zapošljavanju" je projekat Fondacije "Ženski centar" Trebinje koji realizuje od 2016. u saradnji sa Fondacijom "Lara" Bijeljina i Udruženjem građana Helsinški parlament Banjaluka.

Izvor. SRNA