latinica  ћирилица
18/07/2017 |  17:56 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Proglašena država Malorusija

Vlasti samoproglašene Donjecke Naroden Republike na istoku Ukrajine proglasili su uspostavljanje države Malorusije koja će, kako kažu, biti nasljednica Ukrajine.
Donjeck (foto: http://novorossia.su) -
Donjeck (foto: http://novorossia.su)

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DPR), Aleksandar Zaharčenko, izjavio je da je u pripremi ustav nove države koji će kasnije biti iznijet na glasanje. Predložio je i trogodišnji tranzicioni period ka osnivanju nove nezavisne države Malorusije kao rješenje trogodišnjeg sukoba na istoku Ukrajine, prenosi "Sputnjik".

Ocijenivši da je u razgovorima unutar DPR zaključeno da se "Ukrajina pokazala kao propala država", Zaharčenko je pozvao međunarodnu zajednicu da podrži njegov prijedlog. Malorusija je proglašena kao suverena država i nasljednica Ukrajine, s Donjeckom kao glavnim gradom. Nova država vodiće politiku ka obnavljanju veza s Rusijom, prodruživanju Savezu Rusije i Bjelorusije, a  zvanični jezici biće ruski i maloruski. Regionalni jezici zadržaće svoja prava i statuse. Kako je najavljeno, Malorusija će raditi i na obnavljanju aktivnosti u okviru Zajednice nezavisnih država i pokrenuti trilateralne razgovore s Rusijom i Evropskom unijom.

Izvor. Nezavisne novine