latinica  ћирилица
18/07/2017 |  19:09 ⇒ 19/07/2017 | 08:06 | Autor: RTRS

Najveći požar u istoriji Hrvatske; Stabilnije na Luštici (VIDEO)

Uz Hercegovinu, sa vatrenom stihijom danima se bori i Dalmacija, ali i Crna Gora.

Uprkos nezapamćenom požaru koji je zaprijetio Splitu, Hrvatska je odbila pomoć Rusije. S druge strane, Crnoj Gori pomoć stiže od NATO-a.

Požar kakav Hrvatska ne pamti! Danima se Dalmacija bori sa vatrenom stihijom. Stotine vatrogasaca, sezonskih radnika, vojnika, građana, ali i turista gasilo je požarnu liniju koja je na trenutke bila duga i više od 18 kilometara.

Vatra koja guta sve pred sobom uz brojna sela i zaseoke ozbiljno je zaprijetila i drugom najvećem gradu Hrvatske. Uz brojne napore Split je odbranjen, a nepregledna zgarišta tinjala su i danas.

Nakon više od 30 sati od izbijanja požara, koji hrvatski mediji nazivaju najvećim u istoriji, zasjedao je i krizni štab sa premijerom na čelu. Ipak, zbog osude predsjednice Hrvatske da je vojska trebalo ranije da izađe na teren, tamošnji ministar odbrane Damir Krstičević podnio je ostavku, koju je premijer odbio.

Danima se sa vatrom bori i Crna Gora. Nakon relativno mirne noći, požari su ponovo buknuli u Bokokotorskom zalivu. Najteže je na poluostrvu Luštica gdje se 3.000 mještana zajedno sa vatrogascima bori sa nezapamćenim požarom.

- Objekti nisu ugroženi, stanovništvo je na sigurnom. Radi se danonoćno. Kad će doći do stabilizacije požara to vam ne mogu reći, ogromna je površina - kaže Zlatko Ćirović iz Službe za zaštitu i spasavanje.

Stanovništvo iz najugroženijih kuća je spremno za evakuaciju, prije svega, da bi se zaštitilo od dima, jer je, prema riječima nadležnih, dprošla direktna opasnost od same vatre.

Nakon jučerašnje jake bure, vrijeme je vatrogascima danas išlo naruku. Sa krajem dana slabi i maestral, pa bi noć trebalo da bude relativno mirna. Ipak kišu, koja bi konačno ugasila požare na Јadranskom primorju, meteorolozi ne najavljjuju do kraja mjeseca.