latinica  ћирилица
18/07/2017 |  19:37 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Јedinstvena podrška da se donese zakon o pomoći oboljeloj djeci (VIDEO)

Robne rezerve bile su tema i Aktuelnog časa kojim je počelo zasjedanje Parlamenta Republike Srpske. U okviru poslaničkih pitanja, ministar finansija Zoran Tegeltija objasnio je da će SNSD u septembru, u Parlamentarnu skupštinu BiH uputiti Zakon o Ustavnom sudu BiH.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić istakao je da je pravljenje brzog puta od Istočnog Sarajeva do granice sa Srbijom utkano u strateška dokumenta Srpske, te da je izgradnja ove dionice, koja bi trebalo da bude dio autoputa Sarajevo -Beograd, stvar entiteta. Srpska se, kaže protivi, trasi brzog puta koju predlaže Turska. A protivljenja nema kada je solidarnost u pitanju. To su jasno pokazali poslanici tokom rasprave o Nacrtu zakona o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje djece u inostranstvu.

Svrha donošenja Zakona je da se oboljeloj djeci, državljanima Srpske i osiguranicima Fonda zdravstva, kojoj nije moguće pružiti adekvatnu zdravstvenu uslugu u Srpskoj, to omogući u inostranstvu. Na sredstva Fonda moći će da računaju mladi do 18 godina. Zahtjevi se predaju u Fond, a o njihovom odobravanju odlučuju direktor Fonda, Upravni odbor i Komisija. Fond prikuplja sredstva iz posebnog doprinosa za solidarnost od plata zaposlenih, doprinosa koji uplaćuju opštine i gradovi, donacija organizacija, preduzeća i pojedinaca.

Siniša Karan, generalni sekretar Službe predsjednika Republike, kaže da je strašna pomisao da negdje u svijetu ima lek, a da roditelji nemaju sredstva za njegovu nabavku. Naveo je da je trenutno 11 otvorenih humanitarnih brojeva.

U kreiranju ovog zakona učestvovale su i humanitarne organizacije i udruženja roditelja.

Olivera Ratković, predsjednik UO Centra za edukaciju "Tvoja riječ", kaže da je neizvesnost jako teška kada roditelj nastoji da pomogne svom detetu i očekuje da se prikupi novac, strahujući od rokova. Smatra da je ovo veoma značajno i humano.

Istu poruku poslali su poslanici oba bloka. Iako je dan za glasanje u petak, već danas najavljuju podršku zakonu.

Punu podršku najavljuju i iz koalicije "Domovina". S obzirom na to, da je dokument u nacrtu, ima prostora za sugestije, kako bi se došlo do kvalitetnog sistemskog rješenja.