latinica  ћирилица
18/07/2017 |  19:52 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

"Mektićeva konferencija kao stendap komedija" (VIDEO)

I danas reagovanja na izjave ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, koji je sastanak HDZ-a i SNSD-a u Mostaru nazvao koalicijom "Za dom spremni". Mektić tu nije stao, pa je optužio v.d. glavnog tužioca BiH Gordanu Tadić i novinara i publicistu Јosipa Šimića, da rade na diskreditovanju glavnog tužioca Sarajevskog kantona Dalide Burzić.
Dragan Mektić - Foto: RTRS
Dragan MektićFoto: RTRS

Zbog Mektićevih izjava, Tadićeva je zatražila zaštitu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i Savjeta ministara.

Dok u jednom trenutku Bošnjake poziva na istorijsko pomirenje, u drugom Mektić dobre odnose HDZ-a i SNSD-a vidi kao ustaštvo. Ono što je zvaničnicima Srpske koalicija koja čuva interese Srba i Hrvata u BiH, za ministra bezbjednosti je koalicija "Za dom spremni". Njihove interese, kaže Mektić, sprovodi glavni bh. tužilac Gordana Tadić. Neprimjereno poziciji koju obavlje, i sramotno za jednog ministra - tim riječima poslanici SNSD-a ocijenili su Mektićeve posljednje istupe. 

I za hrvatske političare Mektićevi istupi su za svaku osudu. Etiketiranje političkih protivnika i površno donošenje zaključaka, ne bi trebalo da budu svojstveni jednom ministru. To je još jedan pokazatelj da on na toj poziciji nije ni trebalo da se nađe.

Mario Karamatić (HSS) kaže da je Mektićeva konferencija više ličila na stendap komediju. "Kontaktirao sam njegove kolege iz SDS-a, to nisu njihovi stavovi, već njegovi lični. Ne pada im na pamet da pozivaju druge stranke..." kaže on.

Јedine riječi hvale ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić na jučerašnjoj konferenciji za novinare imao je za rad glavnog tužioca Sarajevskog kantona Dalide Burzić. Optuživši Gordanu Tadić da je pod političkim uticajem, rekao je da se u pravosudnim institucijama vodi rat oko fotelje glavnog tužioca. 

Van pameti je, kaže prozvani Šimić, da osoba kao što je Dalida Burzić, za koju postoje dokazi da se bavi kriminalnim radnjama, radi u pravosudnoj instituciji. Јoš gore je, kaže, što ministar bezbjednosti otvoreno podržava tako nešto.

- Krivični predmet protiv Burzićeve je otvorilo i formiralo Tužilaštvo isključivo po mojoj prijavi i po dokazima koje sam ja prikupio, koji neoborivo govore o tome u kakvim kriminalnim radnjama se nalazi Dalida Burzić. Stoga njegovi navodi da je to urađeno zato što joj predstavlja konkurencuju su u potpunosti neosnovane - kaže teolog Јosip Šimić.

Šta o posljednjim Mektićevim izjavama i ideji o istorijskom pomirenju sa Bošnjacima misle njegove stranačke kolege, ali i lideri Saveza za promjene, nismo saznali. Mektićeve istupe nisu željeli da komentarišu.