latinica  ћирилица
18/07/2017 |  20:05 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Dačić: Nova zgrada ambasade za što bolje odnose Srbije i BiH

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je večeras da vjeruje da će otvaranje nove zgrade Ambasade BiH u Beogradu biti još jedan korak dalje u uspostavljanju što boljih međusobnih odnosa.
Ambasador BiH u Srbiji Lazar Mirkić i ministri inostranih poslova BiH Igor Crnadak i Srbije Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ambasador BiH u Srbiji Lazar Mirkić i ministri inostranih poslova BiH Igor Crnadak i Srbije Ivica DačićFoto: SRNA

"Lično se zalažem za jačanje naših političkih i ekonomskih odnosa", rekao je Dačić u obraćanju na otvaranju nove zgrade Ambasade BiH u Srbiji.

On je podsjetio da je u BiH srpski narod jedan od tri konstitutivna naroda, a da jedan od dva ravnopravna entiteta nosi naziv Republika Srpska, zbog čega Srbija ima poseban dodatni interes da razvija što bolje odnose sa BiH.

Dačić je rekao da u vrijeme velikih izazova, kada je od suštinske važnosti uvidjeti da zajednička prošlost treba da spaja, a ne da razdvaja, sa zadovoljstvom može konstatovati da odnosi dvije zemlje i tradicionalno prijateljstvo, kao i bliskost građana, predstavljaju primjer dobrosusjedstva u regionu zapadnog Balkana, što je jedan od prioriteta spoljne politike Srbije.

On je podsjetio da još nema auto-puta Beograd-Sarajevo, te istakao značaj infrastrukturnog povezivanja, izgradnje brzih pruga, auto-puteva, ali i daljeg razvoja ekonomskih odnosa.

Dačić je rekao da je bitno da se sva otvorena pitanja iz prošlosti rješavaju dijalogom, a da se gledaju zajednički interesi u budućnosti.

"Prošlost se ne može izmijeniti, ali možemo sadašnjost i budućnost i na tome treba zajednički da radimo", rekao je Dačić.

On je naveo da nova zgrada Ambasade predstavlja most saradnje Srbije i BiH.

"Želim da u ovu kuću ne dolazim da se upisujem u knjigu žalosti, nego da bude na radost svih", istakao je Dačić.

Ministri inostranih poslova BiH Igor Crnadak i Srbije Ivica Dačić otvorili su u Beogradu novu zgradu Ambasade BiH.

Nova zgrade Ambasade u vlasništvu BiH koštala je oko 750.000 evra. Nalazi se u Ulici generala Anrija 37, u beogradskom naselju Voždovac.

Izvor: SRNA