latinica  ћирилица
18/07/2017 |  21:32 ⇒ 21:59 | Autor: RTRS

Sarajevo: Obilježen Dan Kineske narodno - oslobodilačke armije (FOTO)

Kineska vojska predana je jačanju svjetskog mira, poručio je kineski vojni ataše u BiH, Luo Tiefeng, večeras u Sarajevu na prijemu povodom obilježavanja 90. godišnjice Kineske narodno-oslobodilačke armije.
Prijem povodom Dana kineske armije - Foto: SRNA
Prijem povodom Dana kineske armijeFoto: SRNA

Luo je istakao da je danas Kineska narodno-oslobodilačka armija savremena oružana sila, sposobna da štiti nacionalnu bezbjednost i obezbjeđuje miran razvoj za veliku zemlju kakva je Kina. On je naglasio da je od 1990. godine Kina poslala ukupno 31.000 oficira i vojnika u mirovne misije UN, a 2015. godine je objavila da će uspostaviti rezervne mirovne snage u UN od 8.000 članova i obučiti 3.000 stranih mirovnjaka.

Prijemu povodom 90. godišnjice Kineske narodno-oslobodilačke armije u Sarajevu prisustvovale su brojne zvanice, među kojima je ministar odbrane BiH Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Anto Јeleč.

Kineska narodno-oslobodilačka armija osnovana 1. avgusta 1927. godine i baštini tradiciju Crvene armije koja je za svoj datum osnivanja uzela "Ustanak u Nančangu", današnjem glavnom gradu jugoistočne provincije Đianši.

Izvor. SRNA