latinica  ћирилица
18/07/2017 |  21:53 ⇒ 19/07/2017 | 08:07 | Autor: RTRS

Stršljen, ponos srpske vojne vazduhoplovne industrije

Brzina od 180 kilometara na sat, mogućnost leta do četiri sata i naoružanje raketama dometa do devet kilometara, osnovne su karakteristike najnovijeg dostignuća srpske odbrambene industrije - bespilotnog helikoptera "stršljen".
Stršljen leti 100 na sat - Foto: blic.rs
Stršljen leti 100 na satFoto: blic.rs

U pitanju je još jedan od projekata javnog preduzeća Јugoimport SDPR koji je za cilj imao, pored razvoja velikih borbenih moći, izradu visokotehnološkog proizvoda, zapošljavanje domaćih kapaciteta i unapređenje naučno-tehničke baze u domaćim kompanijama i na univerzitetima.

Premijerno je predstavljen u februaru ove godine na sajmu naoružanja i vojne opreme "IDEX-2017" u Abu Dabiju i od pojavljivanja izazivao je veliku pažnju javnosti kao napredni projekat srpske namjenske industrije. Ovaj helikopter predstavlja prvenstveno bespilotnu platformu sa mogućnošću ugradnje različitih tipova opreme i naoružanja.

"Stršljen" je, u osnovnoj varijanti, namjenjen za podršku trupama na zemlji, otkrivanju i uništavanju komandnih položaja neprijatelja, osmatranju bojišta, laserskom obilježavanju ciljeva i protivelektronska dejstva.

Helikopter je dugačak svega 6,75 metara, visok je 2,65 metara i širok je 1,8, a zahvaljujući kombinaciji specijalnih premaza na trupu i lopaticama helikoptera, koji su razvijeni u našoj zemlji, znatno se smanjuje radarski odraz, odnosno njegova vidljivost. Za kraj avgusta planiran je završetak izrade dijelova za prve testove, dok će se u septembru završiti sklapanje kompletnog helikoptera. Čim to bude gotovo, počeće ispitivanje celokupnog sistema koji čini letelicu, a po završetku testiranja na zemlji i integraciji autopilota i navigacionog sistema, moći će da počnu i letni testovi.

Izvor: Blic