latinica  ћирилица
19/07/2017 |  11:29 | Autor: RTRS

Stevan Tontić otvara Brankovo kolo

Ugledni srpski pjesnik Stevan Tontić otvoriće u Sremskim Karlovcima Brankovo kolo, najveću pjesničku manifestaciju u Srbiji i njenom okruženju.
Brankovo kolo - Foto: ilustracija
Brankovo koloFoto: ilustracija

Tontić će govoriti o Branku Radičeviću /1824-1853/, najvećem pjesniku srpskog romantizma, kome je ta manifestacija i posvećena.

Tom prilikom, Tontiću će biti uručena statueta Branka Radičevića, najviše priznanje Brankovog kola za ukupno pjesničko djelo.

Statueta je rad vajara Јovana Soldatovića.

- Iako je živio vrlo kratko, Brankova poezija postala je i ostala dugovječna. Sam lik Branka Radičevića, kao božanski nadarenog mladića koji će umrijeti u svojim najljepšim godinama, postao je ikonična predstava tragičnog pjesnika i same poezije...

To je lik tvorca jedinstvenog, izuzetno dragocjenog, iako prerano prekraćenog djela. Dao nam je sasvim dovoljno da ga volimo i svrstavamo u pjesnike bez kojih bi naša poezija, naročito romantičarska, bila bitno okrnjena, pa i teško zamisliva - rekao je Tontić, povodom predstojećeg Brankovog kola.

U toku su programske pripreme za održavanje 46. Brankovog kola, koje će trajati od 8. do 18. septembra.

Velika pjesnička manifestacija biće održana u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu, kao i u Novom Sadu.

U okviru trideset raznovrsnih programa, u deset jedinstvenih ambijenata i prostora, nastupiće nekoliko stotina pjesnika, pisaca, muzičkih i dramskih umjetnika, filozofa i duhovnika raznih generacija.

U proteklim decenijama, Brankovo kolo su otvarali najpoznatiji pjesnici i pisci, poput Stevana Raičkovića, Boška Petrovića, Miodraga Pavlovića, Desanke Maksimović, Dobriše Cesarića, Miroslava Antića, Milovana Vitezovića, Đorđa Sladoja i Radomira Andrića.

Izvor: SRNA