latinica  ћирилица
19/07/2017 |  13:49 | Autor: RTRS

Ustavni sud FBiH: Povrijeđen vitalni nacionalni interes Srba

Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda Federacije BiH /FBiH/ objavilo je presudu prema kojoj odluke o imenovanju privremenog Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću i izboru predsjedavajućeg, zamjenika predsjedavajućeg i članova radnih tijela Skupštine Unsko-sanskog kantona /USK/ povređuju vitalni nacionalni interes konstitutivnog srpskog naroda.
Ustavni sud FBiH (foto:Fena) -
Ustavni sud FBiH (foto:Fena)

Analizirajući pismena i usmena izlaganja stranaka na javnoj raspravi 12. jula, Vijeće je utvrdilo da ključni zahtjev i tvrdnje Kluba poslanika Srba u Skupštini USK da je osporenim odlukama povrijeđen vitalni nacionalni interes srpskog konstitutivnog naroda obuhvataju dva aspekta.

Prvi se odnosi na ignorisanje zahtjeva da se na 31. sjednici Skupštine USK o osporenim odlukama glasa u skladu sa procedurama propisanim za mehanizam zaštite vitalnih nacionalnih interesa, a drugi na tvrdnje da je kroz postupak predlaganja članova i kroz nacionalni sastav članova radnih tijela Skupštine kantona i privremenog Upravnog odbora, povrijeđen vitalni nacionalni interes, jer nema zastupljenih pripadnika srpskog konstitutivnog naroda.

Obrazlažući presudu, predsjednik Ustavnog suda FBiH Aleksandra Martinović je navela da je u pogledu povrede vitalnog nacionalnog interesa srpskog naroda zbog nesprovođenja procedure glasanja po klubovima konstitutivnih naroda Vijeće utvrdilo da se na sjednici Skupštine USK glasalo samo po principu većinskog glasanja.

"Iz akata u predmetu jasno proizlazi da se klubovi poslanika Bošnjaka i Hrvata o osporenim odlukama nisu izjašnjavali niti glasali kako to zahtijeva procedura za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa utvrđena u Ustavu FBiH", rekla je Martinovićeva.

Ona je istakla jasan stav Vijeća da izbjegnute, propuštene ili ignorisane proceduralne ustavne i poslovničke odredbe, koje regulišu procedure glasanja po pokrenutom mehanizmu zaštite vitalnog nacionalnog interesa, imaju za posljedicu materijalnu povredu vitalnog interesa, u ovom slučaju srpskog naroda u USK.

Vijeće je utvrdilo da Klub poslanika srpskog naroda nije imao nikakvu mogućnost da ravnopravno sa drugim poslanicima, zbog nacionalnog sastava skupštinske većine, aktivno učestvuje u predlaganju i kreiranju kako radnih tijela Skupštine, tako i privremenog Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću.

"Ovo su ključni razlozi za stav Vijeća koji je izražen kroz presudu, a to je da se osporenim odlukama povređuje vitalni nacionalni interes srpskog konstitutivnog naroda", izjavila je Martinovićeva.

Predsjednik Kluba srpskog konstitutivnog naroda u Skupštini USK Željko Mirković istakao je da današnja presuda, kojom je pravda pobijedila nepravdu, vraća vjeru u zakonitost, pravdu i vladavinu prava u FBiH.

"Mi smo povukli pitanje vitalnog nacionalnog interesa koji nam je osporavala parlamentarna većina, jedna družina koja se bavi političkom trgovinom, a koja ovakvim povredama zakona i poslovnika vodi kanton u lošem smjeru", izjavio je Mirković novinarima nakon objavljivanja presude.

On je naglasio da su povrede zakona i poslovnika bili ključni razlozi za pokretanje mehanizma vitalnog nacionalnog interesa, dodajući da su njihovim kršenjem u kantonu ugroženi vitalni nacionalni interesi sva tri konstitutivna naroda i ostalih građana USK.

"Mi smo se odvažili da pokrenemo ovaj mehanizam i danas smo dobili zadovoljštinu na Ustavnom sudu. Kada sve sve ovo bude implementiralo, vidjećemo kako će se događaji dalje odvijati", kaže Mirković.

Izvor. SRNA