latinica  ћирилица
19/07/2017 |  19:22 ⇒ 20:55 | Autor: RTRS

HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona prošao Dom naroda PS BiH! (VIDEO)

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, koje bi trebale omogućiti izbor legitimnih predstavnika Hrvata i Srba.
Dom naroda PS BiH - Foto: RTRS
Dom naroda PS BiHFoto: RTRS

Osim hrvatskih delegata izmjene Izbornog zakona podržali su i tri srpska delegata - Sredoje Nović, Nebojša Radmanović i Dragutin Rodić. Očekivano, bošnjački delegati bili su protiv i najavili su da izmjene neće proći Predstavnički dom PS BiH.

Novi način izbora delegata za federalni Dom naroda žestoko je posvađao Hrvate i Bošnjake. Hrvatski delegati uporno su dokazivali da je neodrživo da Bošnjaci kao većinski narod biraju hrvatske, pa i srpske delegate u kantonima gdje su Hrvati i Srbi statistička greška, i kao primjer navodili Goražde gdje prema posljednjem popisu živi samo 24 Hrvata.

- Što znači da iz tog kantona ne može kroz kantonalne skupštine proći delegat a da nije Bošnjak, koji se jedno jutro probudi i kaže ja sam Hrvat i onda takav bude izabran u federalni Dom. Mi smo upravo protiv toga - kaže Zdenka DŽambas, delegat u Klubu Hrvata Doma naroda PS BiH.

Iz Izbornog zakona BiH briše se odredba da se iz svakog kantona bira po jedan delegat iz svakog naroda i precizira izbor delegata shodno rezultatima posljednjeg popisa. Za Bošnjake takav prijedlog je diskriminirajući, jer primjera radi, Bošnjak iz Livanjskog kantona neće moći da se kandiduje za federalni Dom naroda, istovremeno ignorišu činjenicu da u tom kantonu živi svega 0,5 odsto Bošnjaka.

- I dalje u Ustavu Federacije BiH stoji odredba da se iz svakog kantona bira po jedan delegat iz svakog naroda. Mislim da će ovo pasti u Predstavničkom domu - kaže Safet Softić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH (SDA).

Kao što je najavljeno u Mostaru, dvojica SNSD-ovih i jedan DNS-ov delegat podržali su izmjene Izbornog zakona uvjereni da će biti spriječena dosadašnja diskriminacija Srba.

- Zakon će omogućiti popunjavanja Kluba Srba u federelnom Domu legitimnim predstavincima srpskog naroda, a to je do sada bila farsa - kaže SNSD-ov Sredoje Nović.

SDS-ov delegati bili su uzdržani tokom glasanja jer, kako su rekli, ne žele se uplitati u neriješene hrvatsko-bošnjačke odnose. Ipak, Ognjen Tadić priznaje da je za Srbe u Federaciji ovaj zakon koji je na tragu odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića bolji od postojećeg.

Izmjenama Izbornog zakona BiH predviđen je izbor bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva iz tri izborna područja u Federaciji, po jedno većinsko bošnjačko i hrvatsko i jedno mješovito. Nepromijenjen je ostao neposredan izbor srpskog člana sa teritorije Republike Srpske.