latinica  ћирилица
21/07/2017 |  10:18 ⇒ 12:42 | Autor: RTRS

Brčko: Novi način rada Ekonomsko-socijalnog savjeta dao konkretne rezultate (VIDEO)

Ekonomsko- socijalni savjet u Brčkom do sada je radio formalno zbog međusobnog neuvažavanja njegovih članova. Promijenjen je način rada i odluke se donose usaglašavanjem.
Brčko - Foto: RTRS
BrčkoFoto: RTRS

U Savjetu kažu da je cilj novog načina rada stručna i kvalitetna izrada primjenjivih zakona i podzakonskih akata.

U Sindikatu kažu da je funkcionalniji pristup rada Ekonomsko- socijalnog savjeta već vidljiv, i da je za kratko vrijeme od osnivanja nove vlade, dao i konkretne rezultate.

- Ovdje smo imali Pravilnik o podsticaju u poljoprivredi na ESS, štpo do sada nije bio neki slučaj i mislim da će se sigurno napraviti neki iskorak bez skrivenih namjera svi tamo da nešto kažemo prije parlamentarne rasprave - istakao je sekretar Sindikata Distrikta Ilija Kalajdžić.

Konsultacije Ekonomsko- socijalnih partnera su suštinske i nisu formalne za Udruženje poslodavaca. Privrednici naglašavaju da su primjedbe na rad Vlade tehničke prirode i da su se sada pojavili novi problemi u njihovom odnosu prema izradi novih zakona.

- Nedovoljno angažovanje Udruženja privrednika, odnosno članica udruženja poslodavaca i samih privrednika u Privrednoj komori i poslodavaca, da vrlo rijetko daju primjedbe da se upuštaju. Da li nemaju kadrova ili postoji neki razlog za to - smatra predsjednik Udruženja poslodavaca Brčko Ševal Suljkanović.

U Vladi su svjesni da samo funkcionalni zakoni, u čijoj izradi učestvuju svi zaniteresovani, mogu dati bolje rezultate u ekonomsko- privrednoj i socijalnoj sferi života građana.

- Cilj je da u donošenju svih važnih akata, posebno zakona koji se tiču socijalnih partnera ESS, uzme aktivnu ulogu, i vjerujem da je ovaj naš rad, za početak, bio uspješan i da su svi učesnici zadovoljni - kaže šef Odjeljenja za privredu u Vladi Distrikta pero Gudeljević.

Nastavak intenzivnijih konsultacija i dogovora Ekonomsko- socijalnog savjeta očekuje se odmah nakon godišnjih odmora. Na dnevnom redu naći će se nekoliko pravilnika, i prijedlog Opšteg kolektivnog ugovora, koji još samo u Distriktu nije usvojen.