latinica  ћирилица
21/07/2017 |  12:55 ⇒ 13:40 | Autor: RTRS

Banjaluka dobila grb i zastavu

Grad Banjaluka je nakon više pokušaja da se usvoje novi simboli, konačno dobila grb i zastavu.
Grb Banjaluke (foto:Skupština grada) -
Grb Banjaluke (foto:Skupština grada)

Grb, koji je usvojen na sjednici gradskog parlamenta, neznatno je izmijenjen u odnosu na prethodno predloženo rješenje. Osnov štita, koji je glavni sadržaj grba, čini trobojka: crveno, plavo i bijelo polje odozgo nadolje, a na njima stilizovana tvrđava Kastel, Vrbas i vrhovi karakterističnih dajak čamaca. Dva čuvara štita su Petar Kočić i ban Svetislav Milosavljević.

Grb je izradio najpoznatiji srpski heraldičar Dragomir Acović.

Tvrđava Kastel je najstariji istorijski spomenik u gradu. Tragovi naselja na području Banjaluke su ostaci neolitskog gradinskog naselja koji su upravo pronađeni na prostoru gradske tvrđave.

Petar Kočić (1877 - 1916) je srpski pjesnik, pisac i političar. Rođen je u Stričićima na Manjači. Njegovo najpoznatije djelo je "Јazavac pred sudom".

Svetislav Tisa Milosavljević, graditelj, humanitarac i vizionar, na Mitrovdan, 8. novembra 1929. godine, došao je u Banjaluku i počeo upravljanje Vrbaskom banovinom, postavši prvi ban.

Dajak je vrbaski čamac koji Banjalučani smatraju simbolom grada. Nekada se ovaj čamac koristio za prevoz robe i putnika sa jedne na drugu obalu rijeke, jer nije bilo mostova, a danas uglavnom za razonodu i rekreaciju.

Banjaluka je prepoznatljiva po drvoredima u kojima dominira drvo kestena. Postoje gradske aleje stare i po 120 godina u kojima su dominantna baš ova stabla.