latinica  ћирилица
21/07/2017 |  15:19 ⇒ 17:27 | Autor: RTRS

"Maršom odbrane" odata počast stradalima u odbrani I. Ilidže (VIDEO)

"Maršom odbrane" demobilisani srpski borci i stanovnici Vojkovića, Grlice i Krupca, odali su počast stradalima 4. avgusta 1992. godine u odbrani ovih naselja Istočne Ilidže. U odbrani ovih naselja od napada muslimanskih snaga iz Hrasnice i Sokolović kolonije početkom avgusta 1992. godine poginulo je sedam pripadnika Druge sarajevske brigade Vojske Republike Srpske.
Marš odbrane - Foto: RTRS
Marš odbraneFoto: RTRS

Pod srpskim barjakom danas su marširali stari i mladi. Živi sjećanje na herojsku odbranu naselja tadašnjeg Srpskog Sarajeva. Borci se sjećaju da su u prvim danima avgusta 1992. godini od najezde brojnijeg neprijatelja samo branili svoja vjekovna ognjišta.

- Mi smo bili borci koji nisu napadali, samo smo branili svoja ognjišta - kaže Milan Međo, bivši pripadik Osmog odreda Specijelne brigade Policije Republike Srpske.

Borci iz Vojkovića, Grlice i Krupca uspjeli su da obrane svoje domove. Da nisu doživjeli bi sudbinu mnogih sarajevskih Srba nad kojima su počinjeni stravični zločini za koje niko nije odgovarao, podsjećaju iz Boračke organizacije "Ilidžanski borac".

- Hrabri ljudi, Vojkovćani, Grličani, ljudi iz Krupca su odbranili ove prostore. Njima niko nije došao sa strane, nego bsu ranili svoju zemlju u svoje kuće - kaže Goran Šehovac, predsjednik Predsjedništva ove organizacije.

"Marš odbrane Vojkovići-Ilinjača" organizovan je kako bi i mladi dobili priliku da iz prve ruke saznaju istinu o dešavanjima u proljeće 1992. godine.

Dimitrije Đević, učenik Ekonomske škole iz Istočne Ilidže kaže da je ponosan učešćem u "Maršu odbrane", naglašavajući da nikada ne smijemo da zaboravimo one koji su život dali kako bismo mi danas živjeli u slobodi.

Učesnici "Marša odbrane" krenuli su ispred crkve u Vojkovićima i stigli do brda Ilinjača, gdje je održan istorijski čas. Ovo je prvi događaj u okviru manifestacije "4.avgust da se ne zaboravi".