latinica  ћирилица
23/07/2017 |  08:47 | Autor: RTRS

Berlin upozorava Moskvu na kršenje sankcija

Njemačka je upozorila Rusiju da kršenje sankcija, uključujući nedavno prebacivanje četiri gasne turbine na Krim koje je Moskvi dostavio "Simens", dovodi do zaoštravanja političkih odnosa između dvije zemlje, pišu danas lokalni mediji.
Berlin - Bundestag - Foto: RTRS
Berlin - BundestagFoto: RTRS

Njemački dnevnik "Bild am Zontag" prenio je saopštenje Ministarstva spoljnih poslova u kojem se navodi da je Rusiji u više navrata skrenuta pažnja na kršenje postojećih sankcija i na nezakonito ponašanje ruskih kompanija.

Prema pisanju lista, Ministarstvo spoljnih poslova podsjeća da je ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio uvjerenje tadašnjem njemačkom ministru ekonomije Zigmaru Gabrijelu da dostavljene turbine nisu namijenjene za Krim.

"Vlada ponovo podsjeća Rusiju na ova uvjeravanja i ukazuje na to da tako masivna kršenja sankcija dodatno opterećuje njemačko-ruske odnose", piše dnevnik.

"Simens" pokušava da se distancira od ovog slučaja, obustavljajući dostavu opreme za elektrane kompanijama u državnom vlasništvu Rusije, te vrši reviziju postojećih ugovora.

Izvor: Srna