latinica  ћирилица
23/07/2017 |  13:52 ⇒ 17:12 | Autor: RTRS

Kosidba i vršidba žita privukla dvije hiljade posjetilaca u Rogoljima (VIDEO)

U Rogoljima kod Gradiške održana je osma Etno-manifestacija "Rogoljska žetva 2017". Više od 2.000 posjetilaca moglo je da vidi prikaz starih običaja kosidbe i vršidbe žita.
Rogolji kod Gradiške - Foto: RTRS
Rogolji kod GradiškeFoto: RTRS

Žetelački radovi na njivi u Lijevče polju i Potkozarju nekada su bili dosta naporni. Stanovnici su se međusobno pomagali na mobama gdje se žito srpom žnjelo i kosom kosilo. 

"Oduvjek se znalo ko kosi a ko vodu nosi i koliko će se pokositi zavisilo je kakvo je žito ali se za dana moglo pokositi 5-6 dunuma" kaže kosac Milan Subotić. Žetelac Zdravka Livopoljac  navodi da je od malena sam počela žeti jer je ostala  sirota bez oba roditelja, od  žetve se ranila i zato se i dalje druži.

"Rogoljska žetva" prilika je da se građani prisjete tradicije i vide kako se nekada privređivalo na ovim prostorima. 

"Ovdje imamo zaista jednu jedinstvenu šansu da se podsjetimo od ovih etno kućica i načina života ovdje u Lijevče polju unazad nekih 100 godina a sa druge strane da vidimo kako se razvijala i mehanizacija od primitivne do najsavremenije kroz našu istoriju", istakao je načelnik opštine Gradiška, Zoran Adžić.

Za razliku od prošlih vremena kada su prinosi bili mali ratari ove godine poslije žetve pšenice, mogu da budu zadovoljni. Prinosi su iznad prosjeka, kao i subvencije koje ostvaruju registrovana poljoprivredna gazdinstva.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić navodi da su premije po jednom hektaru zasijane pšenice i premije za predatu pšenicu po kilogramu,a iznos je 200 maraka po hektaru i pet fening po kilogramu.

Organizovano je i takmičenje u košenju i vezanju žita, bacanju kamena s ramena i tradicionalnoj narodnoj igri ,"pirizanju", kulturno-umjetnički program, gastro i etno izložba predmeta, poljoprivredne mehanizacije, i oruđa, starih više od 100 godina.