latinica  ћирилица
23/07/2017 |  16:44 ⇒ 21:01 | Autor: RTRS

Novi pritisci opozicije na RTRS! (VIDEO)

Ne prestaju pritisci na Radio-televiziju Republike Srpske! Nakon SDS-a i Udruženja građana "Odgovor", koje je formirao bivši načelnik Srebrenice, a koje poziva povratnike da prestanu plaćati RTV pretplatu, napade na Јavni medijski servis Srpske nastavio je i PDP.
Novi pritisci opozicije na RTRS - Foto: SRNA
Novi pritisci opozicije na RTRSFoto: SRNA

Igor Crnadak je RTRS nazvao stranačkom televizijom, pozdravio kaznu Regulatorne agencije za komunikacije u iznosu od 29.000 KM i najavio "nove oblike borbe". Dok opozicija nastavlja udare na jedan od temelja Srpske, iz SNSD-a poručuju da je napad na RTRS - napad na Republiku Srpsku.

"Borba protiv stranačke televizije, koja omalovažava opoziciju i koja dominantno prenosi stavove samo jedne stranke i jednog čovjeka, predsjednika Srpske Milorada Dodika, dobija novi oblikik" - najavio je potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak. Iz domena partijskih, tvrdi Crnadak, kada je riječ o RTRS-u, sada se prelazi na institucionalne stavove.

- Snaga Regulatorne agencije za komunikacije je isto što i snaga suda u društvu, takav je RAK za elektronske medije. Nakon ovoga, PDP ulazi u jednu novu fazu borbe za pošten RTRS, za novi uređivački tim koji će dati šansu i drugoj strani - rekao je Crnadak.

Za Crnatka, dokaz za to je i kazna koju je Regulatorna agencija za komunikacije BiH uručila RTRS-u. Јavni servis Srpske, moraće da plati 29.000 KM zbog "pristrasnosti i prenošenja stavova samo jedne stranke - vladajućeg SNSD-a." Takva je ocjena RAK-a, institucije koju predvodi bivši kadar SDS-a i nekadašnji zamjenik predsjednika te stranke Predrag Kovač. Samo ta informacija za SNSD-ovu Dušanku Majkić, dovoljna je da se posumnja u objektivnost regulatora.

- Čovjek koji je direktno izabran na tu poziciju, koji je predstavnik Saveza za promjene, šta bi drugo uradio nego ono što mu kažu njegovi politički mentori. S te strane počinje, a kreće se do Ministarstva bezbjednosti i onda redom završava na svim onim mjestima na kojima mogu da oblate i isprljaju sve što je sveto, a znamo šta za Republiku Srpsku znači Radio-televizija Republike Srpske - navodi Majkićeva.

Potpredsjednik najveće stranke u Srpskoj, Nikola Špirić, posljednje istupe opozicije kojima se RTRS direktno napada, smatra osvetničkom politikom. Tri godine, tvrdi Špirić, kadrovi Saveza za promjene iz Sarajeva, vode bitku protiv institucija Srpske.

- Oni su više naslonjeni ličnom mržnjom prema institucijama i pojedincima, to je dvostruka mržnja koja im prijeti. Savez za promjene, od kada je ušao u vlast na nivou BiH, više liči na osvetničke eskadrone nego na vršioce vlasti sa jasnim konceptom, a građani od njih mogu očekivati bilo šta - smatra Špirić.

Lider socijalista Petar Đokić ocjenjuje da se iza svakog napada na RTRS krije namjera za slabljenjem institucionalnog kapaciteta Republike Srpske. On napominje da javni medijski servis Republike Srpske ima važnu društvenu ulogu. Ističe da je RTRS stvaran sa Republikom Srpskom i da je dio njenog identiteta.

- Oni koji osporavaju i napadaju RTRS skrnave identitet Republike Srpske. Neki to čine vjerovatno svjesno, jer žele oslabiti i onemogućiti RTRS da vrši svoju misiju, a drugi to čine nesvjesno u namjeri da izazovu neku pažnju u javnosti, ali na taj način nanose ogromnu štetu Republici Srpskoj - naglašava Đokić.

Da je iza svega samo politička borba protiv institucija Srpske, saglasni su i analitičari.

- Ako kažemo da je Јavni RTV sistem u službi građana, da je on nezavisan, da ima Upravni odbor i Programski savjet koji brine o tome - svi drugi pokušaji su svakako pokušaji uticaja i pritisaka na RTRS - kaže Milovan Milutinović, dekan FPN na NUBL-u.

- Pozadina svih napada je politička borba, odnosno napad na Milorada Dodika. To samo po sebi nije problem, kada napad na RTRS istovremeno ne bi bio i problem rušenja nekih od glavnih simbola državnosti - ocjenjuje analitičar Željko Cvijanović.

Podsjećamo, u posljednjih sedam dana RTRS gotovo svakodnevno trpi ozbiljne pritiske. Na adresu naše medijske kuće prethodnih dana stižu i tužbe- prva od izvjesnog Borisa Grujića, zbog navodnih malverzacija u slučaju "Suvara", a potom i od SDS-a, zbog navodno višemilionskih dugovanja za doprinose radnicima.

Iako je sve demantovano, optužbe i pritisci su nastavljeni i to u vidu otvorenih pisama.