latinica  ћирилица
23/07/2017 |  18:15 ⇒ 21:05 | Autor: RTRS

Presuda Ustavnog suda mrtvo slovo na papiru- Srbi iz HNK i dalje čekaju (VIDEO)

Punih petnaest godina Srbi iz Hercegovačko-neretvanskog kantona čekaju sprovođenje odluke Ustavnog suda o pravu na konstitutivnost.
Mostar - Foto: RTRS
MostarFoto: RTRS

Situacija je ista u tri kantona sa hrvatskom većinom. Sklanjanje Srba u drugi plan, još jedno u nizu, tvrde, bilo je i prilikom nedavnog izbora policijskih kadeta i inspektora u HNK, gdje je broj odabranih Srba tek toliki da se vidi da postoje. Vrata su im gotovo zatvorena u drugim institucijama i javnim preduzećima.

Odluka Ustavnog suda iz 2002. godine samo je na papiru, tvrde iz Koordinacionog odbora Srba u Mostaru. Ekskluzivitet na vlast godinama imaju HDZ i SDA, a time i kontrolu nad svim institucijama, javnim preduzećima i budžetom.

- Neposredno dijele budžet, koji na nivou Grada iznosi pedeset miliona, a na nivou kantona 195 miliona. Za projekte Srba izdvojili su svega 50 hiljada maraka - kaže Dušan Golo, predsjedavajući Koordinacionog odbora Srba.

Od sunarodnika iz bh. institucija mostarski Srbi imaju samo verbalnu podršku. U praksi redovno izostaje, što za sobom povlači problem konstitutivnosti i zastupljenosti prema popisu iz 1991. godine. 

Poslije petnaest godina od odluke Ustavnog suda, amandmani na konstitutivnost naroda trebalo bi da se nađu na redovnoj sjednici Kantonalne skupštine u septembru. Međutim, nije izvjesno hoće li uopšte biti uvršteni u dnevni red. Na toj temi, tvrde iz SDP-a, insistiraju njihovi poslanici u kantonalnoj skupštini.

- Želimo da vidimo ko je taj koji neće konstitutivnost srpskog naroda u HNK. Mi smo ovu priču tri puta pokretali - kaže Amer Zagorčić, poslanik SDP-a u Skupštini HNK.

Golo kaže da, vodeći se iskustvom, razloga za optimizam nema.

- Јa sam pesimista. Na primjer, u Zavodu za zdravstveno osiguranje od ukupno zaposlenog 131 radnika, samo je troje Srba. I to je slika Srba u Mostaru - ističe Golo.

Iz HDZ i SDA prećutali su ovu temu. Srbi su burno reagovali na nedavni prijem osamdeset kadeta-policajaca i inspektora. Među njima su bila samo tri Srbina. Umjesto 14,7 odsto, tvrdi ministar Slađan Bevanda, Srba u MUP-u HNK je oko 11,5 odsto.

- Ovim konkursom se ne balansira ni broj Hrvata, ni Bošnjaka, ni Srba. Volio bih kada bismo imali svih 235 policajaca, kako bismo radili u punom kapacitetu - kaže Bevanda.

Dugi niz godina, zbog nesuglasica SDA i HDZ, kantonalni MUP nema kompletiranu unutrašnju strukturu. Bošnjaci su, poslije tri godine, tužbom oborili komesara policije- Hrvata.

- Sada je upitna validnost svih odluka, što nas dovodi u još veći problem oko izbora komesara i to što je neko provodio samovolju - kaže Zagorčić.

Nezavisnom policijskom odboru, kome je istekao mandat, jednostrano se produžava rok upotrebe.

- Nažalost, dio Vlade a to je bošnjački dio, nikada nije prihvatio da se ta tačka stavi na dnevni red - kaže Bevanda.

Mostarski Srbi strahuju da će postati još veća žrtva kada se i ako se krene u izmjene Ustava i Izbornog zakona.