latinica  ћирилица
23/07/2017 |  21:49 ⇒ 21:53 | Autor: RTRS

Zaevu uručena "Mostarska povelja mira"

Predsjedniku Vlade Makedonije Zoranu Zaevu večeras je u Mostaru uručena "Mostarska povelja mira" za doprinos uspostavljanju regionalne saradnje.
Zaev i Zvizdić u Mostaru - Foto: SRNA
Zaev i Zvizdić u MostaruFoto: SRNA

Nagradu dodjeljuje Centar za mir i multietničku saradnju Mostar povodom obnove Starog mosta koji je svečano otvoren na današnji dan prije 13 godina.

Zaev i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić potom su potpisali "Mostarsku povelju mira" i spustili vijenac sa Starog mosta u pomen na sve žrtve rata.

Zaev je rekao da se iz Mostara danas šalje poruka mira, te istakao da u regionu ima lidera koji gledaju u budućnost, znaju da sarađuju, jer se saradnjom gradi bolja budućnost.

- Ovaj naš multietnički region itekako treba mir. Prošlost je bila surova, ali svi smo izvukli poruke iz toga - izjavio je Zaev novinarima u Mostaru.

Zvizdić je rekao da je Mostar uspio da sačuva multietnički karakter i da predstavlja istinski simbol suživota, mira i dobre saradnje među ljudima, kao i realizacije cilja da BiH postane dio evropske porodice.

On je poručio da će Stari most, Mostar i BiH trajati i biti jedinstveni.

Zaev i Zvizdić prethodno su posjetili mjesto Rotimlja kod Mostara gdje je 2004. godine u padu aviona poginuo tadašnji makedonski predsjednik Boris Trajkovski i članovi njegove pratnje. Makedonski premijer je položio vijenac na mjestu pada aviona.

Izvor: SRNA