latinica  ћирилица
07/08/2017 |  18:47 ⇒ 21:58 | Autor: RTRS

Poslanici opozicije u NSRS uputili drugu interpelaciju Vladi Srpske (VIDEO)

Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini uputili su drugu interpelaciju Vladi Srpske.
Interpelacija opozicije - Foto: RTRS
Interpelacija opozicijeFoto: RTRS

Ovaj put zahtijevaju da se odgovori na pitanja iz oblasti zdravstva i rada. Rok za dostavljanje odgovora je 60 dana, a opozicija se najviše bazirala na finansijsko stanje u fondovima.

Iz resornih ministarstava odmah je stigao odgovor – pitanja su, kažu, politikantska, a ne u interesu građana.

Odgovori na 12 pitanja opozicije iz interpelacije upućene Vladi trebalo bi da pokažu, kako kažu, javašluk, bezakonje i neodgovornost u oblastima zdravstva i rada. O tome će potom da se raspravlja u Skupštini, a građani će da čuju ono što već znaju – da su dugovi u zdravstvu i penzijsko-invalidskom sistemu teški stotine miliona maraka. O rješenju situacije, ipak, niko ni riječi.

Dug zdravstva premašio je 1,1 milijardu maraka, tvrde opozicionari, a penzijsko-invalidsko osiguranje nikad nije bilo u goroj situaciji. Kako to riješiti, Ministarstvo zdravlja nije spomenulo – u saopštenju su naveli da nijedan podatak koji je opozicija iznijela nije tačan, a sve je, kažu, iskorišteno u dnevnopolitičke svrhe.

Zbog objektivnog i tačnog informisanja javnosti napominjemo da su izneseni navodi proizvod zloupotrebe podataka i stavljanja u pogrešan kontekst, kao i namjernog ignorisanja i obezvređivanja kapitalnih ulaganja u zdravstveni sistem. Ukupna ulaganja u kapitalne projekte u zdravstvenom sektoru Republike Srpske u posljednjih deset godina iznose više od 600 miliona KM, a samo u 2016. godini u zdravstveni sistem uloženo je oko 90 miliona KM, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Da je interes naroda, ipak u drugom planu svim političkim akterima, pokazuje i tačka do koje su opozicionari došli na konferenciji za medije – do fotelje. Šta će biti ako i kad u nju sjednu, nismo saznali.

Da li su u Vladi svi zadovoljni, u Ministarstvu rada nisu se izjasnili. I oni, takođe u saopštenju, tvrde da opozicija frizira podatke i ne govori istinu.

Interpelacija za razmatranje politika u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema još jedna je potvrda djelovanja opozicije kao dirigovanog, remetilačkog faktora cjelokupnog života i rada u Republici Srpskoj. Sve zaostale penzije ova vlada je isplatila penzionerima i postigla redovnost isplate, te su one od 2013. do 2015. godine povećane za 11,21 %, saopšteno je iz Ministarstva rada.

Da problem leži u biračima, koji ne čitaju partijske programe, nego imaju pomalo čudan način biranja tribuna, priznaje NDP-ov Krsto Јandrić. Svjestan da se već ušlo u kampanju za izbore 2018. i da nije zgodno da se kude oni čija olovka presuđuje, pokušao je da se ispravi.

- Јa nisam rekao da narod ne valja, ja sam rekao da ih ne zanimaju dobri programi. To ne podrazumijeva da ne valjaju. To vi protumačite kako hoćete. Šta s tim , kad vam odgovore za 2 mjeseca, šta onda? Pa upravo ovo o čemu sam ja govorio – da probudimo svijest naroda i da otvorimo oči narodu, kaže Јandrić.

Dok opozicija i vlast pišu jedni drugima, uspavana svijest naroda ne vidi razliku među tribunima koji bi trebalo da zastupaju njihov interes.

Opozicija će nastaviti da šalje interpelacije, a Vlada, obavezana zakonom, da na njih odgovara. Naredne interpelacije baviće se problemima u javnim preduzećima i demografskoj slici u Srpskoj, ali i borbom protiv kriminala i korupcije. Na svaku od interpelacija rok za odgovor je 60 dana, zbog čega će poslanici, po svemu sudeći, imati čime da se zabavljaju do oktobarskih izbora, sljedeće godine.