latinica  ћирилица
08/08/2017 |  12:48 ⇒ 09/08/2017 | 09:08 | Autor: RTRS

Vlada Srpske: Poljoprivrednicima do kraja mjeseca 11 miliona KM (VIDEO)

Zbog ogromne štete od suše, Vlada Republike Srpske poljoprivrednicima će do kraja avgusta uplatiti 11 miliona KM. Dodatnih pet miliona biće uplaćeno kroz poseban paket mjera podrške jesenjoj sjetvi - najavila je premijerka Željka Cvijanović.
Predsjednik Srpske na sjednici Vlade RS - Foto: RTRS
Predsjednik Srpske na sjednici Vlade RSFoto: RTRS

Zbog suše, gotovo 50 odsto usjeva je uništeno, a ovim mjerama Vlada nastoji pomoći u sanaciji bar jednog dijela štete.

Kao i 2014, i ove godine Vlada Srpske, prema riječima premijerke, prva je u regionu koja reaguje konkretnim potezima na najugroženije u elementarnim nepogodama. Sva dugovanja poljoprivrednicima za prethodnu godinu su izvršena. Za ovu godinu realizovana je trećina agrarnog budžeta, a zbog ogromne štete od suša, Vlada požuruje isplatu, pa je tako 5,9 miliona leglo već danas. Uz to iz redovnih priliva Vlada će do kraja mjeseca isplatiti 11 miliona maraka i time će biti realizovano preko 50 odsto agrargnog budžeta. 

- Cijenimo da će to pomoći našim poljoprivrednicima. Moram da kaem da će to značiti da će sve dospjele obaveze do ovog perioda biti u potpunosti izvršene u poljoprivredi što jee i atipična jedna situacija, jer se nikada ne postuiže ta dinamika u agraru, jer najveći dio obaveza dospjeva negdje u zadnjem kvartalu godine - istakla je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka DŽvijanović.

Vlada će na račune poljoprivrednika isplatiti i dodatnih deset miliona. Polovinu iz Fonda solidarnosti, polovinu iz Klirinšskog duga koja će biti namijenjena za podršku kapitalnim ulaganjima, prvenstveno usmjerenim na sisteme za navodnjavanje.. 

- Јedna od tih mjera može da bude, a to će ministarstrvo definisati sa udruženjima da se recimo povećaju količine regresiranog goriva sa 80 na 100 litara. Takođe dodatnih pet miliona maraka biće obezbjeđeno iz Klirinškog duga. Mi smo danas obnovili jedan stari zaključak da ukoliko dođe do usvajanja Zakona o akcizama, tada će još dodatnih 10 miliona mara biti usmjereno u poljoprivredu - dodala je Cvijanović.

Usvajanje Zakona o akcizama značilo bi da poljoprivrednici mogu računati na ukupno 80 miliona maraka, zbog toga je premijerka još jednom pozvala predstavnike na nivou BiH da izvrše svoje obaveze u pogledu ovog zakona. Redovnoj, radno-konsultativnoj sjednici, koja bi se prema riječima premijerke mogla nazvati tematskom, prisustvovao je i predsjednik Srpske Milorad Dodik. Pozdravlja brzu reakciju Vlade. 

- Moram da pozdravim ove mjere Vlade, mislim da su u pravom trenutku donesene i da poljoprivrednici mogu da znaju šta ih očekuje u ovih par mjeseci, posebno stimulansi za povećanu proizvodnju u povećanju regresiranog dijela nafte - rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

 Јedan od zaključaka Vlade usmjeren je i ka Ministarstvu poljoprivrede koje bi u narednom periodu trebalo napraviti prijedlog kratkoročnih i dugoročnih mjera kada je u pitanju poljoprivreda. Set njihovih prijedloga razmatraće se na nekoj od narednih redovnih sjednica. Na sjednici Vlade i predsjednik je imao svoje prijedloge. 

- Treba razmisliti o tome da se pruži pomoć onima koji plaćaju koncesiju da ona bude smanjena - naglasio je Dodik.

Uz borbu sa posljedicama suše jedna od najvažnijih tačaka kojom se Vlada danas bavila su i Šume Srpske. Od nekoliko zaključaka najvažnija su dva.

Prvi je onaj kojim se Šume Srpske zadužuju da realizuju dogovorene količine drvnih sortimenata i osiguraju uredno snadbijevanje drvoprerađivača u Srpskoj.

Drugim zaključkom Šume Srpske pozivaju se da u skladu sa dogovorom entitetskih vlada, podnesu inicijativu prema Savjetu ministara i nadležnim institucijama da zabrane uvoz trupaca i cijepanog ogrevnog drveta.štetu, a plaćaju kredite kod poslovnih banaka ili Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.