latinica  ћирилица
08/08/2017 |  13:45 | Autor: RTRS

Mitrović: Potreban veći uticaj entiteta u Institutu za nestala lica BiH

Porodice poginulih iz Republike Srpske zalažu se za reformu Instituta za nestala lica BiH u kojoj će entitetske vlasti imati veći uticaj pri imenovanju kadrova u Upravnom odboru i Kolegijumu direktora Instituta, rekao je predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović.
Nedeljko Mitrović - Foto: RTRS
Nedeljko MitrovićFoto: RTRS

- Insistiramo na tome da davanjem nadležnosti entitetima u Institutu za nestala lica BiH vratimo i odgovornost u procesu traženja nestalih lica u BiH - rekao je Mitrović.

On je naveo da porodice poginulih iz Srpske traže da u izdavanju naloga za ekshumacije budu uključena i entitetska tužilaštva, s obzirom na činjenicu da u Tužilaštvu BiH često govore da nemaju dovoljno kadra za taj posao.

Mitrović je najavio da će u četvrtak, 10. avgusta, u Banjaluci biti održana sjednica Republičkog odbora zarobljenih i nestalih na kojoj će biti riječi o reformi Instituta za nestala lica BiH i Međunarodne komisije za nestala lica, te obilježavanju 30. avgusta - Međunarodnog dana nestalih u Republici Srpskoj.

Izvor: SRNA